Last news in Fakti

30 Март, 2012 10:18 5 769 18

Коммерсант: Кремъл иска € 1 млрд. компенсации за АЕЦ „Белене“

  • аец белене-
  • аец козлодуй-
  • росатом-
  • атомстройекспорт

Един нов блок в „Козлодуй“ ще излезе по-скъпо, отколкото двата реактора във Втора атомна край Белене

Коммерсант: Кремъл иска € 1 млрд. компенсации за АЕЦ „Белене“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия ще постави пред България въпроса за компенсиране на разходите, направени досега за проекта АЕЦ „Белене“, пише водещият руски делови в. „Коммерсант“.

Материалът „На България й подготвят сметката за „Белене“ обобщава възможности за започващата днес в Москва на българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Официално „Росатом" не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите,

оценява разходите на държавната корпорация на минимум 1 млрд. евро,

разкрива деловото издание. То не пропуска да уточни, че предложеният от София алтернативен проект за строителството на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“ Кремъл смяна за икономически по-неизгоден и повече ресурсоемък от този в Белене.

Според източника на „Коммерсант“ за този вариант ще са нужни от 7 до 12 години. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 %. И в крайна сметка може да се окаже, че

един нов блок в „Козлодуй“ ще излезе по-скъпо, отколкото двата реактора във Втора атомна.

Според „Коммерсант“, позовавайки на източник, близък до преговорите за "Белене", решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ. Това не е за пренебрегване след като сайтът Уикилийкс публикува документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания "Уестингхаус" върху правителството в София.

"Имаме ясна юридическа основа на взаимоотношения с българската страна, съответните правомощия и структури за строежа на АЕЦ в Белене. Ние отдавна работим, поръчано ни е и се произвежда оборудване за тази централа", поясни вчера руският енергиен министър Сергей Шматко.

„Естествено, ще формулираме всички свои решения и предложения въз основа на стриктно

съблюдаване на тези норми, правила и ангажименти по съществуващите документи", допълни Шматко.

Преместването на реактора в АЕЦ „Козлодуй“ не е реален и ще отнеме не по-малко от 7 години, предупреждава главният редактор на AtomInfo.ru Александър Уваров. Той припомня, че не веднъж българската страна е променяла позицията си по АЕЦ „Белене“ и сегашното решение на правителството на Бойко Борисов изглежда повече политическо, отколкото експертно.

До момента България е вложила в спрения проект над 1.3 млрд. евро.

АЕЦ „Белене“ е поредният руски енергиен проект, който пада жертва на българско политическо решение,

коментира ИТАР-ТАСС отказа на българското правителство от втора атомна централа.

Изходна точка са уверенията на премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, че руско-българските отношения трябва да се развиват, въпреки зачеркването на проекта "Белене".

ИТАР-ТАСС определя като "цинично" изказване на Борисов, че за приятелски отношения ще може да се говори, след като Русия смъкне цената на природния газ за България от 600 на 330 долара, колкото плаща Германия.

Определението "дружба по сметка" обаче никак не се връзва с отпадането на беленския проект, който бе нужен повече на България, отколкото на Русия, отбелязва ИТАР-ТАСС. Повечето от експертите се питат каква ще бъде енергийната стратегия на София оттук насетне, отбелязва агенцията.

След спирането на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ "Козлодуй" през 2019 година България ще се превърне от износител във вносител на електроенергия, прогнозира авторът, който смята плана за преместване на готовия реактор от "Белене" в "Козлодуй за "фантастичен", а перспективата за 8-ми реактор - за "утопично предприятие".

Недоумение според ИТАР-ТАСС буди и предложението за газова централа на площадката на АЕЦ Белене. Цената на тока от такава централа ще бъде отвъд възможностите на обикновените българи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ATILA

    5 4 Отговор
    БОЙКО -АЕЦ С ДВА РЕАКТОРА СЕ ИЗПЛАЩА ЗА ШЕСТ ГОДИНИ -ЗАЩО ОБРИЧАТЕ ДЕЦАТА НИ ДА ВНАСЯТ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ОТ ЧУЖБИНА, ЕХ ПРОДАЖНИ МЕРЗАВЦИ!!!
  • 2 Атанас Велики

    4 1 Отговор
    А така! Натискайте ги тия лигли! Тва е несериозна и позорна история! Май не бива всеки път да избираме нови и нови правителства! Само сменят хода на държавата, а това е изкл лошо!
  • 3 колев

    3 2 Отговор
    boiko se pravi na мъж щото неговия джоб е пълен а народа дааа .........
  • 4 харизанов

    2 2 Отговор
    До кога ще ги търпим братя и сестри? До кога ще търпим тези които ни крадат и не спират да издевателстват над нас? До кога народа ще мълчи и ще се примерява с гаврите на правителството?
  • 5 Киров

    4 2 Отговор
    Айде сега всички Бойкоблизковци продължавалте да му ближете Г*** продължавайте да си мислите, че нещо се е оправило като е дошъл бойко на власт.Сега като платят компенсацийте и на зима като ви кажат плащайте с 30-40% повече за ток да не се чудите от къде е.
  • 6 Радо

    2 2 Отговор
    Поредната глупост на Боко да спре строежа на АЕЦ-Белене доколкото е известно в света няма Атомна централа да работи на загуба или да е фалирала. Унищожихме земеделието и сега внасяме всички плодове и зеленчуци от други страни също така и строителството. Нищо ново не се прави само кръпки кърпим дупки централи панелки от ерата на социализма нищо ново не е построено всичко е на доизживяване. Май излиза че сме по богати от Германеца щом можем да си позволим най скъпият ток от газовата централа която Боко иска да прави.
  • 7 Б+Б=*БЕ

    3 2 Отговор
    Цялото ни правителство в момента во главе с ББ са американски слуги и шпиони. Заради жалките си хонорарчета от САЩ съсипват страната. Защо мислите, че беше тук госпожа Клинтън? Сега бързо-бързо ще разрешат шистовия газ и ако наистина има добри залежи, нали не си мислите, че ще ни се отрази добре. напротив, дават ги на концесия на ШЕВРОН или други американски фирми и те си печелят. Както в момента са концесиите за добив на злато и т.н.
    Не съм особен русофил, но от САЩ досега сме получили няколко вагона вмирисана царевица и кервани от "напътствия". А представяте ли си, когато ББ падне от власт и евентуално БСП се намести на мястото му и пак открие строежа? Значи ни чакат години на яко плащане, а плащането е от ташите пари.
  • 8 алтернатива

    2 5 Отговор
    „Глупавите” японци се отказват от ядрената енергия и ще търсят алтернативи. Още „по-глупавите” германци ще сторят същото до 2022 г. Е как тия държави с мощна икономика ще се справят без ядрена енергия или те са по-глупави и от нас? Хората гледат в перспектива и мислят за най-важното – сигурността. Защото радиацията не е като земетресение – да изринеш останките и да построиш наново, а остава за столетия. Педя държава с нокът производство ще се пъне с 2 атомни централи. Вместо да си погледнем енергийната ефективност която и в бита и в производството е в пъти по-лоша от западната, ще вървим по руския модел – най-голямото разхищение на енергийни ресурси в света и компенсация със свръхпроизводство.

    Коментиран от #12

  • 9 иво

    2 2 Отговор
    Б.Б. все плаши с оставка ,като не му отърва да я подава и да си ходи.Той пак ще си ходи ,но така ще я оплеска ,че поколения напред няма да се оправят.Какво ми се изхвърлят ,че това онова направили,то си личи като влезем в магазините.
  • 10 Speeder

    1 1 Отговор
    То на нас не ни трябват още мощности, Кремиковци ползваше 15% от енергията, а сега тия 15% са освободени. При това имаме и нов ТЕЦ. Та за какво ни е Белене? По-добре още ТЕЦ-ове, и без това въглища имаме, не е като да нямаме... само дето тия милиарди обезщетение са доста, колкото да си построим ТЕЦ.....
  • 11 Свилен

    1 0 Отговор
    Големи специалисти,а след някоя година ,ако започнем да внасяме,ще има да подсмърчат тия глупаци.
  • 12 Атанас Велики

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "алтернатива":

    @8 Тия държави спират атомната си енергетика точно защото са богати! Те могат да си позволят скъпа енергия! Ние НЕ! Ако не сте наясно Козлодуй захранва 35% от българското потребление! С 2 реактора на белене, дела на атомната енергия ще бъде 60%! А Козлодуй не е вечен! Атомната енергетика е достатъчно безопасна! А факта, че е 7-9 пъти по-евтина от енергията произведена от горива я прави идеална!
  • 13 без думи

    3 0 Отговор
    заслужавате си лумпена дето ви язди.......само да вметна за долния коментар на една тика дето пише 4е япония и германия се отказвали от аеца ами 4е тези страни имат извънземната технология и могат да прават каквото си пожелаят това са свръх богати и мощни държави и могат да си го позволят ами м...листан с бвп колкото шепа дъвки ко ше прави?ще доиде момент когато те ще ползват неиз4ерпаема енергия а тука бай ганьо ше върти педалите за да прави ток.....е нищо важни са американските интереси....и аз да обещая на америка 4е ако ме изберат на власт ше им сервирам русия на тепсия мило и драго ше дадат само и само да спе4еля....м...лия се оправлява от цру, маджестик 12 но не пряко а като изтривалка
  • 14 ТомбаК

    0 1 Отговор
    Начетох се на коментари , преписани от учебника по география . Наистина е вярно, че атомната енергия е най-ефтина.Но това не се отнася за Белене , по простата причина , че тези договори са така "перфектно" сключени , че цената на евентуално произвеждания ток ще е по-висока от тази на тецовете Марица Изток.Отделно,че живота на двата реактора може да не стигне да се изплатят вложенията .Така че спама е излишен .
  • 15 кик

    2 0 Отговор
    както каза петър димитров ще си платим ще си изядем солта и в крайна сметка няма да имаме нищо а америка ще трие доволно ръце.....само да попитам като ви е толко страх от аец замислете се колко атомни подводници има и с колко атомни бойни глави в тях защо не цирикате против тях?ако ще и на луната да е подводницата гръмне ли с м....листан е свършено
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БМ-21

    1 0 Отговор
    За съжаление влакътна националното предателство лети с пълна скорост .То да бе каруца да хвърли човек прът в колелата ама не е.За наш ужас на влака се вози БЪЛГАРИЯ......
  • 18 Гост

    0 0 Отговор
    Крайно време е да видим бесилки на Жълтите павета и на тях наредени Боко и всички виновни за националния крах