Last news in Fakti

30 Март, 2012 16:34 1 557 5

"Газпром" сваля цената за България с 11%

  • газпром-
  • аец белене-
  • газ-
  • миет-
  • русия-
  • газова централа-
  • белене

До момента руснаците мълчат за санкции след отказа ни от АЕЦ Белене

"Газпром" сваля цената за България с 11% - 1
Путин и Милер. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цената на газа за България ще бъде намалена с малко повече от 11% от 1 април, сочат предварителните разчети, оповестени днес в Газпром. Намалението ще важи през следващите 9 месеца. Това стана ясно, след като приключи срещата на министър Делян Добрев с председателя на Управителния съвет и заместник-председател на Съвета на директорите на "Газпром" Алексей Милер, предаде БНР.

"Газпром" е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене, която се планира на мястото на втория ни АЕЦ. В руската компания ще проучат възможността за участие в изграждането й.

България е поела ангажимента да заплати всичко, което е произведено до момента, стана ясно от думите на министър Добрев след срещата му със заместник-председателя на правителството Игор Сечин.

Премиерът Борисов обясни преди два дни, когато правителството реши да сложи край на сагата „Белене“, че страната ни ще доплати около 140 млн. евро за поръчания ядрен реактор за втората централа, който ще бъде монтиран в АЕЦ „Козлодуй“.

Русия ще се включи и в работата по трансформиране на проекта „Белене” от два в един ядрен блок, който ще бъде монтиран в Козлодуй.

По време на разговорите изобщо не е ставало дума за компенсации, които България ще дължи, както пишеше в руската преса.

По-рано днес в. „Коммерсант“ съобщи, че Русия изчислява сметката, която ще поиска от София за отказът от довършването на АЕЦ "Белене". Изданието твърди, че Москва ще постави пред България въпроса за компенсиране на разходите, направени досега за проекта АЕЦ „Белене", като се цитираше сумата от 1 милиард евро по неофициална информация.

"АЕЦ „Белене“ е поредният руски енергиен проект, който пада жертва на българско политическо решение", гласеше коментарът на ИТАР-ТАСС.

Сечин и Добрев констатираха, че, след разговорите на премиерите на двете страни Путин и Борисов, е налице политическата воля за решаването на всички тези въпроси и сега на тях им остава само да уточнят детайлите. Министър Добрев оцени пред българските журналисти срещите си в Москва като "много ползотворни" и "приятелски".

Очаквайте подробности


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bold

    1 0 Отговор
    Е,да видим сега как ще се оправдаят комунистите,че заедно с белене и бургас-александрополис/се руски проекти/ не са успели да договорят по ниски цени.А сегашното правителство успя да им спре комунистическите далавери.
  • 2 МММ

    1 0 Отговор
    Момчето от вчера е министър.
    Първа международна среща на високо ниво!!!
    А сега да ги видим господата Румен Овчаров, Петър Димитров дали руския самовар може да работи и с други царевици.
    И същите да ходят да събират пари, че трябва да връщат хонорарите на руската мафия.
  • 3 АЗз

    1 0 Отговор
    @към 1 и 2
    Вие случайно ли пропуснахте момента, че ще плащаме компенсации и неустойки за това, че прецакахме проекта АЕЦ "Белене" или сте от платените клакьори на ГЕРБ ?! Ама честно ми отговорете.
  • 4 Кирил Кирилов

    0 0 Отговор
    Не бързайте с радоста. Нека видим какви са условията. Изобщо не се изненадвам, че смъкват цената на газта. Та нали ще се натискат за "новата газова централа" в Белене? Кой е прецакан не знам, но ми се струва, че това отново ще бъдем ние и по-точно данъкоплатците. Мотаят ни яко. Така се прави примерно в домашния белот с много козове- теглиш козове докрай, та противниците да се объркат и изпуснат края на играта.
  • 5 руснака

    0 0 Отговор
    до 4, ако ние ще строим централата и ние даваме газ - печалбата също ще е в нашия джоб. икономически - цената на газ трябва да е максимално висока, но поносима за българи. Демейк - да плащате възможно най-много, но се пак да плащате - не трябва да бъде прекалено висока за българина, за да не се отказже и от тази сделка