Отидете към основна версия

42 994 46

"Жълтите жилетки" призовават: Теглете спестяванията от банките

  • жълти жилетки-
  • франция-
  • протест-
  • париж-
  • еманюел макрон

Протестиращите се надяват, че това може да принуди правителството да се вслуша в исканията им

Снимка: Shutterstock

Активисти на протестното движение на "жълтите жилетки" във Франция призоваха за масово теглене на спестяванията от местните банки като част от продължаваща борба срещу правителството в Париж, предаде АР.

Преди деветия пореден протестен уикенд в Париж и други френски градове "жълтите жилетки" отправиха призив в социалните мрежи за масово теглене на пари от банките.

Протестиращите се надяват, че това може да принуди правителството да се вслуша в исканията им, по-специално в призива им за по-пряка демокрация чрез референдуми, позволяващи на гражданите да предлагат нови закони.

Инициатор на призива за тегленето на пари е активистът от движението Максим Никол.

Според експерти този икономически феномен е известен начин за предизвикване на банкова паника и е много опасен, но остава твърде малко вероятен.

Операцията е насрочена за събота, 12 януари, от 8 часа местно време и е предвидено да се проведе още веднъж идния месец в случай на провал.

Последиците са потенциално много съществени: нито една банка не държи ликвидности, съответстващи на депозитите на клиентите си, а банка, която не е в състояние да отговори на исканията за теглене се изправя пред невъзможността да плаща разходите си за функциониране.

След това схемата е класическа: ако една банка се срине, целият сектор се разклаща

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: