Last news in Fakti

30 Декември, 2018 08:04 2 716 25

Френските протестиращи не се отказват от войната срещу Макрон

  • франция-
  • жълти жилетки-
  • еманюел макрон-
  • протест

"Жълтите жилетки" се събраха за седма поредна събота, но вече са далеч по-малобройни

Френските протестиращи не се отказват от войната срещу Макрон - 1
Снимка: BGNES/EPA

Френски "жълти жилетки", недоволните от социалната и данъчната политика на президента Еманюел Макрон, се събраха вчера на седми поред съботен протест, но бяха доста по-малобройни, предаде Франс прес.

Движението, започнало преди месец и половина, отслабна значително в последните две седмици. По данни на правителството миналата събота в протестите са се включили към 38 600 души, докато седмица по-рано те бяха 66 000, а в първия ден на демонстрации - на 17 ноември - 282 000 души. По обяд вчера протестиращите бяха само около 12 000, като в градовете Париж, Марсилия и Нант се събраха по около хиляда. 2400 призоваха за оставката на Макрон в Бордо, където се стигна до сблъсъци между протестиращи и силите на реда, които отговориха със сълзотворен газ и гумени куршуми на замерването с различни предмети.

В град Метц около 400 души, някои от които с железни пръти, се опитаха да пробият редиците на жандармеристите, които също прибягнаха до сълзотворен газ, за да ги отблъснат. Инциденти имаше и на протестите в Тулуза и в Лил, където са били ранени множество участници в шествието. В Тулуза се събраха около 1350 души, от които около 650 склонни към насилие, по данни на властите.

Сблъсъци със силите на реда имаше и в град Руан, където беше подпалена вратата на клон на банка.

В Нант първите гранати със сълзотворен газ бяха използвани скоро след началото на шествието. И в двата града се събраха по около хиляда протестиращи.

Много от участниците в това народно движение, възникнало вън от всякаква политическа или профсъюзна рамка, смятат обаче, че намаляването на числеността им се дължи на коледните и новогодишните празници и прогнозират нови многолюдни протести през януари въпреки отстъпките от страна на правителството. Нови демонстрации се очакват на "Шан-з-Елизе и в новогодишната нощ.
Участниците в днешните протести насочиха гнева си срещу медиите. Няколкостотин демонстранти преминаха в шествие през централите на водещи френски телевизии. Протестиращите, някои от които скандираха "Журналисти - колаборационисти!", минаха край централните офиси на телевизионната мрежа Бе Еф Ем и държавната "Франс Телевизион". Те казаха, че смятат да посетят и други телевизии.

Според радио "Франс енфо", близо до студиата на Бе Еф Ем е имало сблъсъци между демонстранти и полиция, посочва ДПА.

Някои "жълти жилетки" обвиняват водещите медии, че отразяват благоприятно управлението на президента Макрон и едрия бизнес, и пренебрегват протестите, въпреки че те са основната тема във Франция, откакто на 17 ноември хората излязоха масово на улицата, за да изразят гнева си срещу повишаването на данъците върху горивата.

Край сградата на в. "Паризиен" имаше силен пожар, при който изгоряха няколко автомобила, съобщава противопожарната служба на френската столица, цитирана от АФП. Поради инцидента временно беше спряно движението по преминаващата наблизо линия на метрото. В момента огънят е локализиран, но не се знае дали пожарът е свързан с протестите. По информация на самия вестник експертите са по-склонни да предполагат, че първият автомобил се е подпалил поради технически дефект.

Протестиращите в Марсилия принудиха снимачния екип на Бе Еф Ем да напусне района на шествието с неодобрителни възгласи и скандирания "Лъжци!", съобщава ТАСС. "Ние не сме анархисти или мародери, както биха искали да ни представят властите", заяви един от участниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Падишах

    31 0 Отговор
    Ние какво чакаме ,да цъфнат дирециите ли

    Коментиран от #2, #25

  • 2 Излъган

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "Падишах":

    Хубаво е, че има такива призиви, защото положението е нетърпимо, лошото е, че няма НАРОД !

    Коментиран от #3, #10

  • 3 Морук

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Излъган":

    Има овце
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хаджи хаджи Българин

    20 0 Отговор
    Не забравяйте, че французите обърнаха монархизма! Сега е ред на Банк-стерите! А Макарон е отроче на Ротшилд!

    Коментиран от #6

  • 6 Румяна Костова

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хаджи хаджи Българин":

    А не го ли знаеха това французите когато гласуваха за Микрон?Той бе кандидатът ,който рукламираха от главния щаб във Вашингтон.

    Коментиран от #12

  • 7 Bulba

    7 1 Отговор
    А той тръгнал Русия да оправя!

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Навремето когато идвахме да протестираме

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Излъган":

    в София, софетата ни проклинаха, че сме ги смущавали!? Сега когато се изсипа цялата цигания в София друга песен запяха, защо нямало кой да протестира? Хак да им е, да видят как се живее в провинцията и е крайно време да се обединим и да си търсим правата заедно, иначе циганията ще убие България! Стига сме се делили на фракции, от това само печелят продажниците на държавата, така най спокойно си крадат и живуркат като царе. Българи опомнете се!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГосТ

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Около всички други нормални кандидати излязоха скандали. Разбира се, че гласуваха с отрицателен вот срещу Льо Пен. Тази популистка патка няма да управлява Франция никога.

    Коментиран от #16

  • 13 ГосТ

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Тук съм съгласен, затова на улицата и с паветата !
  • 14 От Пирдоп

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    ФРАНСЕТАТА ще Я оправят като през 1812!?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Смешник

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "ГосТ":

    От задника ти това ли излезе? Не разбра ли, че от тъпотиите ти няма никаква полза, само си губиш времето и парите на Сорос!

    Коментиран от #21

  • 17 Anti propagandna novina

    1 6 Отговор
    Откакто Емануел Макрон предложи за обща европейска армия от тогава насам почнаха да протестират и да стават размирици. За всичкото това каквото става там СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ имат пръст в тая работа и се мешат на вътрешните работи на Франция опитвайки се да свалят Макрон от власт или поне да намалят гласността и влиянието на Емануел Макрон...

    Коментиран от #18, #20

  • 18 11ап

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Anti propagandna novina":

    Тяхна ,,булонка" е той
  • 19 Byg

    2 7 Отговор
    Защо няма нищо за масовите протести срещу държавния глава на Сърбия Александър Вучич , руската кукла
  • 20 Не откриваш никаква новина

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Anti propagandna novina":

    Отдавна се знае, че САЩ управлява ЕС и решенията идват от там. Ограниченията за енергийните проекти на България бяха спрени от ЕС, но под натиска на САЩ! САЩ не искат силна Европа. Затова създадоха ЕС, така Европа се самоизяда. Борбата е между САЩ и Русия, кой ще си отцепи по голямо парче от Европа.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    И теб
  • 24 чичо кчо

    1 0 Отговор
    макарон скоро и ти ще си отидеш, поздрави от сандьо от комлука
  • 25 Бесен

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Падишах":

    Стадото за какво чака? Някой да дойде да го издои и някой да го остриже! Не сравнявай французите с българското стадо... и остави всяка надежда...
Новини по държави: