Отидете към основна версия

2 033 16

Мадуро - сам срещу всички

  • николас мадуро-
  • венецуела-
  • сащ-
  • ес-
  • уго чавес

Венецуелският президент положи клетва за втори мандат, но е изправен пред международна изолация

Снимки: БГНЕС/EPA

Венецуелският президент Николас Мадуро положи клетва за втори шестгодишен мандат, който обаче е оспорван от опозицията и част от международната общност, предаде CNN. Клетвата бе положена пред Върховния съд, а не пред парламента, който е под контрола на опозицията.

Много латиноамерикански страни и ЕС не бяха представени на церемонията, отбеляза АР. САЩ също не признават легитимността на Мадуро като президент.

Организацията на американските държави прие на извънредно заседание резолюция, в която обявява, че също не признава Мадуро за законен президент на Венецуела. Парагвай ще прекъсне дипломатическите си отношения с Каракас и ще изтегли незабавно дипломатите си оттам, обяви президентът Марио Абдо. Той направи това броени минути след като венецуелският му колега положи клетва за нов мандат на поста.

В първата си реч след полагане на клетвата Мадуро каза, че на 14 януари ще представи пред конституционното събрание нови икономически мерки.

В последните години страната преживява социално-икономическа криза, съпроводена с девалвация на националната валута и с хиперинфлация.

В речта си Мадуро обеща да поправи "дълбоките грешки", допуснати от революцията в неговата страна и обвини САЩ в "империализъм" и във водене на "световна война" срещу Венецуела.

"САЩ и техните сателитни правителства водят манипулативна кампания в продължение на повече от 20 години с цел опетняване на имиджа на Венецуела", каза Мадуро. Той разкритикува и "колониализма" на "старата европейска олигархия" и обеща "ново начало за боливарската революция", което ще включва икономически растеж и диалог с предприемачите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини