12 Януари, 2019 13:20 1 494 11

Президентът: Опозицията не може да ръководи Венецуела

  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • уго чавес-
  • хуан гуайдо

САЩ подкрепят действията на венецуелския парламент и неговия председател Хуан Гуайдо

Президентът: Опозицията не може да ръководи Венецуела - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че опозиционните сили не могат да ръководят страната, защото нямат нито програма, нито лидер, предаде ТАСС.

Мадуро коментира призива на председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за организиране на масови протести, като каза, че това е "представление, насочено към дестабилизиране на обстановката в страната".

По-рано Гуайдо заяви, че конституцията на Венецуела му позволява да изпълнява пълномощията на държавен глава и призова гражданите да излязат на масови протести на 23 януари.

САЩ подкрепят действията на венецуелския парламент и неговия председател Гуайдо, насочени против президента Мадуро, каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън, цитиран от ТАСС.

Според Болтън "народът на Венецуела действа против незаконните претенции на Мадуро" за власт.

"Правителството на американския президент Доналд Тръмп решително подкрепя Националното събрание на Венецуела, единствения законен клон на властта, надлежно избран от венецуелския народ. В частност ние подкрепяме смелото решение на председателя на Националното събрание Хуан Гуайдо да прибегне към защитни мерки в съответствие с конституцията на Венецуела и да обяви, че Мадуро няма законно право да бъде президент на страната", каза Болтън в изявление, разпространено от Белия дом.

Гуайдо заяви, че е готов временно да поеме президентските функции и да свика избори. Опозиционният политик, избран за председател на парламента на 5 януари, каза, че ще поеме президентските функции единствено с подкрепата на армията.

Той също така призова за протести на 23 януари, когато е годишнината от падането на военната диктатура през 1958 г.

Според депутати и проектодокумент ръководеният от опозицията парламент обмисля да предложи правни стимули на офицерите от армията, които се отрекат от Мадуро и помогнат за извършване на преход към ново правителство.

Депутатите, пожелали анонимност, казаха, че предложението, което отчасти е по искане на висши военни на активна служба, има за цел да гарантира, че дезертьорите от въоръжените сили няма да бъдат преследвани от бъдещо правителство, ако изоставят Мадуро, който тази седмица положи клетва като президент за втори мандат след спорни избори през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jo hustan

    7 5 Отговор
    Комунистите какво направиха с тази страна не е истина,ужассс!!!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Преброяване на бесните язовци

    1 2 Отговор
    А ти понеже можеш... 😂😂
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Диди

    3 7 Отговор
    Времето изтече на диктаторът Мадуро.Типично по комунистически решил да се обяви за президент още 6 години.Мястото му е в затворът.Ще бъде съден от народът си.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хасан

    7 4 Отговор
    Звщо???нали народа го е избрал ...викаш не трябваше да национализмра петролната си индустрия ,трябваше да ги отдаде на американски компании,дв си отвори пазарите,да си тегли кредит и да купи ненужно американско оръжие
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 полезен съвет

    2 0 Отговор
    Дайте я на американците да я водят,че хем водене да видите,хем хаир да усетите.
  • 11 Тито

    3 0 Отговор
    Отново мерише на американско вмешателство в цялата история с венецуела фалита сега и това . Добре си биха и при този президент но уви нещо стана