Отидете към основна версия

4 131 41

Решено! Македония одобри новото име

  • македония-
  • гърция-
  • зоран заев-
  • алексис ципрас-
  • нато-
  • преспански договор

С 81 гласа "за" депутатите в Скопие гласуваха за Северна Македония

Снимки: БГНЕС/EPA

Македонският парламент гласува конституционните промени, произлизащи от Преспанския договор с Гърция, с 81 гласа "за", предадоха македонските медии.

С това завърши изтощителната парламентарна драма, която продължи с месеци поради съпротивата на опзиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Парламентът гласува четирите поправки, като "за" гласуваха всички депутати от парламентарното мнозинство.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поздрави македонския си колега Зоран Заев след историческото гласуване на депутатите в Скопие страната им да бъде преименувана на Република Северна Македония.

"Премиерът поздрави г-н Заев за благополучното завършване на процеса за изменение на конституцията на бившата Югославска република Македония", се казва в изявление на пресслужбата на Ципрас.

Гърция блокираше процеса на присъединяване на Македония към ЕС и НАТО заради използването на това име, което според Атина създава възможност за допускане, че Скопие има териториални претенции към едноименната гръцка провинция.

Решението на македонския парламент за смяна на името бе приветствано и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и европейския комисар за разширяването Йоханес Хан.

"НАТО силно подкрепя пълното прилагане на споразумението. Това е важен принос за стабилността и благоденствието на региона", написа Столтенберг.

"Най-искрени поздравления на политиците и гражданите на бъдещата Северна Македония за парламентарния вот за промени в конституцията. Надявам се това историческо решение да породи положителна динамика за помирение в целия регион на Западните Балкани", заяви Хан.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: