Отидете към основна версия

6 142 51

Терористи влизат в Русия без визи

  • русия-
  • тероризъм-
  • ислямска държава-
  • афганистан

В Москва са загрижени за концентрацията на джихадисти в североизточните райони на Афганистан

Изявление на заместник-министъра на вътрешните работи Игор Зубов показва, че ведомството е загрижено за концентрацията на терористи в североизточните райони на Афганистан близо до таджикската граница, като има заплаха от навлизането им в Таджикистан и след това в Русия.

Всъщност преместването на джихадисти от Таджикистан в Руската федерация не представлява особена трудност. С тази разлика, че гражданите на Киргизстан и Казахстан имат право да пресичат руската граница с вътрешните си паспорти, а гражданите на Таджикистан (и Узбекистан) се нуждаят от чуждестранен паспорт. Няма визов режим между републиките от Централна Азия и Руската федерация, пише в. Независимая газета.

Възможността за навлизане на терористи през бившите съветски републики от Централна Азия всъщност е неограничена. Като се започне от факта, че границите между Киргизстан и Казахстан и Казахстан и Русия на практика не се охраняват. Ефимерната бариера за неразрешено влизане в страната са граничните и митническите пунктове. Разбира се, ако човек от негроидната раса представи на руския граничар узбекски и таджикски паспорт, той най-вероятно ще реагира на това.

Проблемът обаче е, че членове на ислямистки групировки се оказват граждани на страните от Централна Азия, които са в ОНД. От централноазиатските републики до Русия може да се достигне по суша с автомобилен или железопътен транспорт, по въздух и по море. В региона на Централна Азия и на територията на Русия терористите получават подкрепа от съществуващите тук ислямистки организации.

Спирането на нарушители, които искат да влязат на територията на Руската федерация е много трудно. Според статистиката на министерството на вътрешните работи, само от януари до септември 2018 г. в Русия са пристигнали на работа и официално са регистрирани 1,745 милиона граждани на Таджикистан и 1,573 милиона граждани на Узбекистан. Общият брой на регистрираните за януари - ноември 2018 г. в миграционните регистри е в размер на 16 488 916, за същия период на 2017 г. - 14 590 229.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания