Last news in Fakti

31 Януари, 2019 10:45 13 015 33

Руски секретен отряд оперира в Сирия

  • русия-
  • сирия-
  • башар асад

Задачата му е да защитава представителите на Москва, както и сирийски политици

Руски секретен отряд оперира в Сирия - 1

Секретно подразделение със специално предназначение "Заслон", което е под контрола на руската Служба за външно разузнаване, вече няколко години работи в Сирия, пише „Взгляд“.

Задачата му е да защитава руските представители, както и лица от сирийските официални власти. Затова пише във френските медии историкът Матео Пакстон.

Според него отрядът се появява през 1998 година, като основната му задача е да защитава руските учреждения и граждани в чужбина. Той пише, че руското правителство не признава съществуването му. Пакстон твърди, че персоналът му е между 200 и 500 души.

През 2012 година отряд "Заслон" е съпровождал Михаил Фрадков по време на визитата му в Дамаск. По онова време той е ръководител на Службата за външно разузнаване. На 10 май 2013-та "Заслон" защитава Башар Асад. Една година по-късно, през май 2014-та, пише френският историк, тогавашният руски вицепремиер Дмитрий Рогозин е посетил Дамаск и е публикувал снимка на бойци от "Заслон".

Така отрядът е присъствал в страната и когато Русия се намеси в конфликта през септември 2015-та, информира Пакстон. Членовете на подразделението са дислоцирани в посолството в Дамаск.

Сред задачите на "Заслон", според френския историк, са и обучение на сирийските спецслужби, както и евакуация на важни документи в случай, че режимът в Дамаск падне. Според Пакстон именно това е първоначалната цел на отряд „Заслон“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    58 3 Отговор
    Каква изненада в Сирия имало и Руски отряд :)
  • 2 бббббб

    91 5 Отговор
    Ние пък имаме отряд "ГРОБ",който има за цел да извлече колкото се може повече финансов ресурс за себе си от България.
  • 3 среднощен

    38 2 Отговор
    В България имаме и от "едните", и от "другите"..!? "Едните" са студенти в Американския у-т, а пък другите си имат апартаменти по морето..!? Така че ние се явяваме едни от "най-обезопасените"..!!
  • 4 СссереМ

    28 12 Отговор
    Скоро и на територията на перчема.
  • 5 А Стига бе....

    33 5 Отговор
    Е що пьк да няма....
  • 6 388

    26 6 Отговор
    Защитават матушката Русия в Сирия...

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 чаршафосан

    14 26 Отговор
    Нищо особенно Охранители за Пушечно месо
  • 9 ихтамест

    39 6 Отговор
    А за 2 000 говеда дали фира нищо не казваш ? Що бягат от Сирия ?
  • 10 NikNay

    33 3 Отговор
    Те са там вече 8 години а вие чак сега разбрахте !
  • 11 NikNay

    36 7 Отговор

    До коментар #6 от "388":

    Е те и тюлените защитават САЩ по целия свят ама за тях нищо не казваш - много си еднопосочен.
  • 12 Русия е само лъжи и престъпления

    9 49 Отговор
    Някви синекурни дебелаци от запаса ги кръстили "Заслон" и ги уредил с командировъчни. Жалки, смешни мошеници, тунеядци и крадци на дребно. Даже и снимката за "колко сме страшни" е крадена от британската армия. Тотални некадърници.

    Коментиран от #14, #26, #31

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 За руснаците знаем

    18 5 Отговор
    И това не е нещо ново...новина е ,че отскоро Ердоган е дислоцирал елитни командоси-берачи на царевица в турската база край Дахук (над 300 парчета)..казват че се справяли повече от отлично...такава скорост на бране развивали,че после ги търсели с хеликоптери из къра....
  • 16 Един друг

    28 1 Отговор
    След като явно руснаците са в Сирия - каква тайна е , че има руснаци в Сирия? Пък били те "тайни" - защо, на не"тайните" им знаете имената ли?
    (А специални части има винаги при бойни действия! Ако не го знаете това, тогава сте наивно глуповати! )
  • 17 Реалист

    5 22 Отговор
    Не само документи а ЗЛАТОТО ЗЛАТОТО иска путкин. Също като във Венецуела!

    Коментиран от #29

  • 18 Batushka

    18 2 Отговор
    Заслон е най секретния спецназ на Русия...наследник на Вимпел...направен е за действия на вражеска територия ...за извеждане на агенти ,охрана на мисии и диверсии в тила....

    Коментиран от #19

  • 19 ала бала

    6 6 Отговор

    До коментар #18 от "Batushka":

    Щом чак ти го знаеш,егати секретния отряд е.
  • 20 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    С УДОВОЛСТВИЕ ГЛЕДАМ ТРИЛЪРИ ЗА СПЕЦИАЛНИ ВОЕННИ ЧАСТИ НА САЩ ПО СВЕТА !!! ФРАНСЕТО Е ТОЛКОВА ГОЛАМ ЛАИК В ТАЗИ СВЕРА , ЧЕ ДОРИ МАЙКА МУ ЩЕ СЕ ОТКАЖЕ ОТ НЕГО , А ПО-ГОЛЕМИЯТ МУ БРАТ ЩЕ ГО НАБИЕ !!!!!!!!!!
  • 21 Путкин

    2 3 Отговор
    Един такъв "секретен" отряд, даде фира миналата година и путкин замалко да стане негър от яд. Ще ги видим и тези.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Баце

    6 1 Отговор
    Нормално. Сирия поиска помощ от Русия, да я защитава и по закон там може да има всякакви нейни войски. Всички други навлеци са нелегитимни нарушаващи международното право.
  • 24 Вот ета да

    5 0 Отговор
    Новина и сензация щеше да има ако поне една "свободна" медия в "демократична" Б-я беше казала, как тихомълком в територията Б-я има не една, не вде, а цели 4 нелегитимни бази, колко и какъв аскер има в тях и най-важното: Какви са оперативните му задачи? Какво е екологичното влияние върху околната среда ? Колко руски ракети вече ни държат на прицел и защо? Колко ни плащат за това?
  • 25 Марилия

    0 0 Отговор
    Не виждате ли въоръжение
    то, както и обозначителните знаци/флагчета по облеклото? Дали са руснаци? Пак помислете! Дали това не е фейк?
  • 26 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Русия е само лъжи и престъпления":

    Некадърник е журналиста събрал тая статия с грешната снимка към нея..! А ти по-добре пиши за неща за които знаеш със сигурност че са така. Фантазията е забавна но е само за романите или филмите. Реалноста е мааалко по-различна..!
  • 27 ИСТИНАТА

    1 1 Отговор
    Споменаването на ГРАЖДАНИНА НА ИЗРАЕЛ - ФРАДКОВ буди у мен истинско недоумение !!!! До там ли я докараха СИРИЙЦИТЕ да върват на същия този ФРАДКОВ и ЛАВРОВ , които през 2011 при посещението си в Сирия настояваха за оставката на АССАД????
    Ако в Сирия не воюваха бойците от ХИЗБУЛА и иранските АЛ КУДС нещата с Ассад отдавна щяха да са приключени така както със САДАМ , МИЛОШЕВИЧ , КАДАФИ ....!!!
  • 28 Asterix

    2 2 Отговор
    Руски секретен отряд оперира в Сирия,обаче Анатолий Стайков ги разкри и ги тръшна под формата на статия!Аз пък чух,от таен информатор,че тюлените на Тръмп,им дишат във вратовете и пак ще има видео на Youtube....болшевишки кавали!!

    Коментиран от #30

  • 29 Кирилов

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Интересно според теб ако Путин иска златото от Венецуела, то тогава какво иска Тръмп от същата държава?!
    Може би освен златото и това да заграбят петрола на държавата, която има залежи на петрол колкото Саудитска Арабия.
    И накрая да я оставят в гражданска война.
    Че кои са американците, и с какво право ще се намесват с военна сила във вътрешната политика на една суверенна държава?!
    Къде е ООН? Или и то е в слугинаж на американците?!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 123:)

    1 1 Отговор
    Камчийската централа на Путин...ти да видиш,ти да видиш!!Руските "собственици" на апартаменти и фирми,барабар със "счетоводните фирми",ти да видиш...по именно и по адрес...ти да видиш...все още си мислят,че някои тук трева пасат...ти да видиш!Вица за Гарабет-шпионина...явно не са го чували,или толкова се взимат на сериозно,че вярват,че номера със Крим,ще мине и тук...около Варна!На времето,руска подводница стовари т.нар. подводничари,точно при устието на Камчия.Знаят,че там шелфа позволява евентуално струпване на сила!Ти да видиш...че другите пасат трева....и бившите поделения на спец подразделение "Родни балкани",къдет русите имаха тактически ракет,са на 12км от централата им на Камчия....ти да видиш...все случайно стечение на обстоятелствата!!Е да,ама този път,вашата няма да стане!!!
  • 33 Еконт

    2 1 Отговор
    Пак ще се отвори работа на руския КГБ поп със сателитна та чиния на килимявката Ще ги връщат по Еконта като Груз 200
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания