Отидете към основна версия

2 448 67

Европейски държави признаха Гуайдо за президент

  • венецуела-
  • хуан гуайдо-
  • николас мадуро-
  • европа-
  • германия-
  • франция-
  • президент

Мадуро не изпълни ултиматума на Европа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Редица европейски страни признаха опозиционера Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, предадоха световните агенции.

Великобритания, Франция, Германия, Испания, Португалия, Швеция, Дания, Холандия, Австрия и Латвия видяха в лицето на Гуайдо легитимен лидер на южноамериканската държава, която през последните години се тресе от турбулентни икономически и политически събития.

Европейски държави бяха поставили ултиматум на държавния глава Николас Мадуро да свика нови „законни и честни“ избори, но той го отхвърли. Западните страни обвиниха социалиста в репресии и погазване правата на другомислещите. Последните избори, спечелени от Мадуро, бяха бойкотирани от опозицията. Гуайдо се самопровъзгласи за президент, като получи мигновено подкрепата на САЩ и Канада.

На страната на Николас Мадуро застанаха Русия, Турция, Китай, Иран, Куба, Боливия и Никарагуа. Самият Мадуро заяви, че няма да се поддаде на външен натиск. Кремъл обвини западните страни, че се намесват във вътрешните дела на Венецуела и по този начин нарушават международните закони.

Преди по-малко от две седмици Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела, а Николас Мадуро осъди тази стъпка и я определи като опит за преврат. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че народът на Венецуела има право да се изрази демократично и свободно, призовавайки Гуайдо да свика нови избори за президент. От Мадрид също отправиха призив за нови избори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини