4 Февруари, 2019 13:04 2 438 67

Европейски държави признаха Гуайдо за президент

  • венецуела-
  • хуан гуайдо-
  • николас мадуро-
  • европа-
  • германия-
  • франция-
  • президент

Мадуро не изпълни ултиматума на Европа

Европейски държави признаха Гуайдо за президент - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Редица европейски страни признаха опозиционера Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, предадоха световните агенции.

Великобритания, Франция, Германия, Испания, Португалия, Швеция, Дания, Холандия, Австрия и Латвия видяха в лицето на Гуайдо легитимен лидер на южноамериканската държава, която през последните години се тресе от турбулентни икономически и политически събития.

Европейски държави бяха поставили ултиматум на държавния глава Николас Мадуро да свика нови „законни и честни“ избори, но той го отхвърли. Западните страни обвиниха социалиста в репресии и погазване правата на другомислещите. Последните избори, спечелени от Мадуро, бяха бойкотирани от опозицията. Гуайдо се самопровъзгласи за президент, като получи мигновено подкрепата на САЩ и Канада.

На страната на Николас Мадуро застанаха Русия, Турция, Китай, Иран, Куба, Боливия и Никарагуа. Самият Мадуро заяви, че няма да се поддаде на външен натиск. Кремъл обвини западните страни, че се намесват във вътрешните дела на Венецуела и по този начин нарушават международните закони.

Преди по-малко от две седмици Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела, а Николас Мадуро осъди тази стъпка и я определи като опит за преврат. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че народът на Венецуела има право да се изрази демократично и свободно, призовавайки Гуайдо да свика нови избори за президент. От Мадрид също отправиха призив за нови избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНАЛлизатор

    54 4 Отговор
    Износът на "демокрация" и налагането ѝ в държави които не са узрели за това, винаги ми напомня за фашизъм.

    Коментиран от #3

  • 2 аналог

    52 5 Отговор
    Путин и Си Цзи Пин признаха Жерар Депардийо за президент на Франция.
  • 3 бактисъл

    26 8 Отговор

    До коментар #1 от "АНАЛлизатор":

    Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец.
    Гражданските права трябва
    да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци.
    Това се има предвид под "меритокрация".

    А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ.

    Нужен е образователен ценз.

    Възрастов ценз.

    Социален ценз.

    Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

    Коментиран от #12, #39, #55

  • 4 Bubbles

    39 5 Отговор
    Не мога да разбера как е възможно Европа да се кланя на скапаните чифути?!

    Коментиран от #9, #27

  • 5 Весел

    36 3 Отговор
    Ха-ха-ха...........кеф.............сега вече няма да се охарчваме за НЯКАКВИ СИ ИЗБОРИ!!!! Брюкселските зелки, освен "кривината на краставиците" ще ни назначат и президент, премиер и т.н.......Не че сега не се мешат де!!! Но поне не го посочвохо с пръстче! А сега.........може даже и да не го познаваме!! Хи-хи-хи..........Мила Родино........докъде я добутахме с тия джендъри!!! Пази Боже сляпо да прогледне!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реално

    41 3 Отговор
    След кьрвавите протести в Франция---светьт трябва да признае Льо Пен за президент на Франция...

    Коментиран от #62

  • 8 Българин

    8 39 Отговор
    Руската измет ще защитава Мадуро докрай, но знае ли всъщност какво защитава? Венецуела, която е по богата на петрол и от Саудитска Арабия и Русия, благодарение на руското правителство и на руската марионетка Мадуро е доказана до пржсешка тояга. Във Венецуела инфлацията за 2018 година е  1,698,488%, има тотален дефицит, хората гладуват (според изследвания, от 2016 и 2017 година от 64% до 75% от населението е посочила, че от недохранване са загубили от 9 до 11 кг тегло), престъпността е огромна (нивото на убийствата е 90 на 100 хил. жители: за сравнение, в САЩ  са 5). Хората бягат от страната , по данни на  ООН са емигрирали  3 млн. души, което е около 10% от населението.

    Коментиран от #64

  • 9 Левски

    26 4 Отговор

    До коментар #4 от "Bubbles":

    Много е просто наричат се васални държави или нещо като подлоги! Държави които не са независими а живеят в робство и поклон към техните господари от САЩ благодарение на добрата работа на ЦPY в тези държави! давам и един пример с закупуването на нов изтребител за Белгия подобно на България миналата година гръмна страхотен скандал! Белгия купи от САЩ изтребители за милиарди долари без да им трябват! В медиите излезна таен запис между Министърът на отбраната и генералът от военновъздушните сили които се разбраха да не съобщават пред медиите че нямат нужда от тези изтребители!ставаше на въпрос ако не се лъжа за 16 милиарда евро които ще плати обикновения белгийски А защо не и български данъкоплатец на американските си господари просто хей така на вятъра без да има нужда в името на това да поддържа високият стандарт на живот на своите господари и те отново и завинаги да бъдат икономика номер едно!

    Коментиран от #10, #18

  • 10 Само питам

    8 34 Отговор

    До коментар #9 от "Левски":

    Защо руските пачаври обичат да се гаврят с българските национални герои?

    Коментиран от #14

  • 11 Sierra

    23 0 Отговор
    Либералната демокрацията в действие, преди когато съществуваше соцлагера се стараеха да скриват някои свои страни, сега, когато остават вече малко огнища незасегнати от заразата вече дават израз на истинската си същност, и тя няма нищо общо с понятието свобода, което така развяваха навсякъде. И със суверенитерт също.
  • 12 Bubbles

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "бактисъл":

    Е нали за това врякате по цял ден бе Унуфри? Демокрация та демокрация. Било свобода, било хубаво, било това, било онова, даже преди години в един форум един ми издекламира че не бил си заменял СВОБОДАТА за нищо на света.
    Айде ся ми обясни коя е тая СВОБОДА? Къде я?
    Дали пък не става дума за софийския квартал Свобода нещо?
    Щото аз свобода не виждам, а само зависимости : Българските политици и влиятелни хора се кланят едните на Европа и САЩ, другите на Русия, Европа се кланя на САЩ, а краварите си веят байряците както си искат по целяи свят. Налагат санкции, правят войни, убиват хиляди невинни гора сред които и много ДЕЦА.
    Междувременно В Европа се говори за единство, за убединение, а какво всъщност се случва? Отиваш някъде в ЕС и остановяваш че повече от половината права които според ЕП трябва всеки гражданин на ЕС да има на територията на същия всъщност ги няма.
    Също така в собствената си държава малцинствата тероризират гражданите и ниой нищо не може да им направи щото ДЕМОКРАЦИЯТА ги изкарва онеправдани и ни задължава да сем толерантни и т.н. и ако си мислиш че тояа е само в България си доста далеч от истината. Налагат ни гейове и куп джендърски измишльотини, а вече върви и вълна която цели възприемането на педофилията като сексуална ориентация - А познай каква ще е слвдващата стъпка!
    После демокрацията казва - "Всеки има право да гласува, и гласа на всеки има равна сила с този на всички останали!".
    Това е вашата "СВОБОДА", совбода, ама друг път
  • 13 Тодоров

    27 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Очаквайте подробности! Подробностите са, че Италия блокира изявление на ЕС относно признаването на Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела. Правилно ! Мадуро засега е легитимно избраният президент. На 7 февруари предстоят разговори между Мадуро и ЕС. Към момента Гуайдо ще почака с легитимността на президент. Бойкот на опозицията и бунтове. Това ми напомня за България преди години с изчезналото вече СДС или Майдана в Украйна. И в двата случая - лоши сценарии. Във Венецуела също ще е така - ВНОС НА ДЕМОКРАЦИЯ и износ на природните и ресурси (напр. нефта).
  • 14 Borislav Popov

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Не се гаврят с българските герои - само с тебе .

    Коментиран от #23

  • 15 бкп мафия

    3 23 Отговор
    Очакваме Румен Руския да защити Мадуро и после ще ядем к*ро.
    Как още кака Кури не се изказала в защита на другаря Мадуро!?
    Ама иначе искат да ходят в ЕП, нещат в Масква!?
    Що така бе другарки и другари, сладки ли са паричките на класовия враг, а?
  • 16 Анти седераст

    1 13 Отговор
    Къде е милиционерът? Къде си шматка?
  • 17 стоян георгиев

    7 14 Отговор
    познаите как са гласували сергеи станишев и георги пирински.тия потомствени национални предатели.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 АНАЛлизатор

    12 8 Отговор
    Че Мадуро и "социализма" докараха богатата някога Венецуела до просешка тояга е факт. Но това не дава право на външна намеса във вътрешните работи на страната. Ако искаме да се правиме на голями демократи?!!!....какво правиме със Саудитска арабия?!!...

    Коментиран от #21

  • 20 маскарад

    17 1 Отговор
    И по какви причини тези "демокрации" решиха, че този човек е легитимният президент на Венецуела? Кой и кога го е избрал на този пост? Значи, когато каталунците си избираха президент, държавата хвърли срещу тях тежковъоръжени полицаи, а самия избран президент обвиниха във всички смъртни грехове. А когато този палячо се е самообявил, без никакъв избор - те го признават за легитимен?! Това сигурно са новите ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ! Браво! Горди сме с вас, европейски политици!
  • 21 Borislav Popov

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "АНАЛлизатор":

    Кога точно Венецуела е била богата ? Дай цифри и дати ?!!

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Манафов

    2 11 Отговор
    Най- обичам русофили, хем се навеждат хем духат яко. Така са свикнали. Слава России!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Borislav Popov

    15 3 Отговор

    До коментар #22 от "Али Реза":

    Кога аз съм искал все нещо да ми дадат ??? ....Да те светна ли че точно по времето на присъствието на краварите там затъва Венецуела ??!!........... Икономическата криза през 1980 и 1990-те довежда до политическа криза, чиято кулминация са бунтовете в Каракас през 1989 г., два опита за преврат през 1992 г., и импийчмънт на президента Карлос Андрес Перес заради корупция през 1993 г. Сривът в доверието към съществуващите партии през 1998 г. довежда до избирането на бившия военен офицер Уго Чавес, както и началото на „Боливарска революция“, започнала през 1999 г. с учредително събрание за написването на нова конституция.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #30

  • 27 Преброяване на бесните язовци

    2 11 Отговор

    До коментар #4 от "Bubbles":

    Питай и кремълските ти господари защо се кланят на чифутите.
  • 28 Само питам

    3 8 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    Същества с руско самосъзнание като теб, които не знаят какви са всъщност, българофоби ли, еврофоби ли, антисемити или американофоби не могат да задават подобни въпроси на българите. Просто вие сте едни нелепи недоразумения, от които България няма полза, а по-скоро вреда.

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Историк

    4 9 Отговор

    До коментар #26 от "Borislav Popov":

    Падението на Венецуела започна когато откачалника Чавес застана начело. Да доведеш страна, която е по-богата от Саудитска Арабия до просешка тояга е възможно единствено за откачени социалисти подкрепени от Русия.

    Коментиран от #35

  • 31 Историк

    3 8 Отговор

    До коментар #29 от "Kcaniba":

    Единствено руските роби си имат роби бе русоид нещастен.
  • 32 Насран русофил

    3 2 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко ердоган
  • 33 Borislav Popov

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Само питам":

    И какво искаш да ти отговора ? На противоположния край са същества със самосъзнание на говеда. Кое в случая е по доброта ?

    Коментиран от #34

  • 34 Само питам

    3 6 Отговор

    До коментар #33 от "Borislav Popov":

    Не прави дихотомия от типа русофили-американофили, защото изобщо няма такава. Има българи и русофили безродници и национални предатели. Има огромна ментална и цивилизационна разлика между българи и русоиди като теб. Вие сте просто вредни за развитието на България и е най-добре да се преселите в духовната си родина.

    Коментиран от #37

  • 35 Borislav Popov

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "Историк":

    Писал съм го по горе - пак ли да го повтарям ? Кризата там започва 20 години преди идването на власт на Чавес ! 1980 - 2000 чие присъствие е във Венецуела ? Кой го точи нефта там и по колко го плаща ? ............................ Пренасищането на международния пазар с петрол през 1980-те докарва венецуелската икономика до срив. Редица погрешни политики на правителството през 80-те довеждат до неимоверно обедняване на населението, увеличаване на корупцията и политическата нестабилност.Корупцията продължава да е проблем. Икономическият упадък довежда до политическа криза. При бунтовете Каракасо загиват стотици хора; през 1992 година са направени два опита за преврат,а през 1993 президентът Карлос Андрес Перес пада от власт след импийчмънт.
  • 36 МиГ 23

    3 3 Отговор
    АЗ не съм подкрепил. Жалко за нашите политици, че не осъиха опита за преврат.
  • 37 Borislav Popov

    8 3 Отговор

    До коментар #34 от "Само питам":

    Не правя паралел. В България има само Българи и говедари ! Ти от кои си ? От чифтокопитните ? А да попитам - тия българи дето избягаха от България - към кои ги причисляваш ? Нали България за 30 години управление на соросоидите - стана земен рай ? Пари бол ! За пенсии , за заплати , за здравеопазване !!!!! Банките пълни с пари - никой не тегли заеми ! Народа спестява ли спестява - чудят се какво да ги правят тия пари ! Пращат даже в чужбина !

    Коментиран от #40

  • 38 Оффф

    5 3 Отговор
    Венецуела никога не е била богата страна. Единствения период на политическа стабилност и икономически растеж е бил през 1935г. до 1943г. Това че има петролни запаси не я прави автоматически богата страна. Преди Уго Чавес да вземе властта Венецуела тъне във мизерия, дясната хунта избиват 8 хил. души.
  • 39 Albert

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "бактисъл":

    Защо си против турците а когато плащат данъци против имашли
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Borislav Popov

    5 4 Отговор

    До коментар #40 от "Само питам":

    А западния лакей никога не можа да докара друг да ни освободи от Турско ! Напротив - тикаха ни обратно в Турция и нарязаха България като баница !

    Коментиран от #43

  • 43 Само питам

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "Borislav Popov":

    Защо руската измет се е фиксирала в запада и турция и все за тях квичи? И докога ще дъвчете това освобождение? Крайно време да разберете, че България е част от Европа и, че ние българите нищо не дължим на руската кочина за така нареченото освобождение. Особено пък на путинова русия.

    Коментиран от #46

  • 44 педали

    5 1 Отговор
    и ние не ги признаваме западните педали, обаче те си командват и ни грабят като за световно

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 лизача

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "педали":

    Върви в Русия бе, червенушко, Путята ще те позлати, няма да те ограби.
    Там е РАЯ, Матушка Россия, гадини червени.

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 лизача

    0 4 Отговор

    До коментар #53 от "El comandante":

    Шо бе, жена нямаш ли да ти духа? Явно не, щото си прост, като гъз и много грозен, личи ти, че нямаш самочувствие, сигурно си карал на чекии години наред, виждаш ми се доста отчаян?
    Мизерник недоклатен, ти си неосъзнат гей бе, червен при това.

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 9689

    4 1 Отговор
    Като че ли грешите-Италия наложи вето.
  • 60 патриотъ

    6 0 Отговор
    Европейските държави не могат да избират президенти на чужди държави,това е абсолютно беззаконие,още повече поведението на САЩ!
  • 61 народ

    5 0 Отговор
    И ТУК ВЪЗНИКВА ЕДНА МНОГО СТРАННА СИТУАЦИЯ!ВЪПРОСА МИ Е:СЛЕД КАТО МАДУРО Е ДОКАРАЛ ВЕНЕЦУЕЛА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА И НЕ Е СПОСОБЕН ДА УПРАВЛЯВА,ПОРАДИ КОЕТО АМЕРИКА ИЗБИРА ДРУГ ПРЕЗИДЕНТ,ЗАЩО АМЕРИКА МЪЛЧИ ПО ВЪПРОСА ЗА НЕСПОСОБНОСТТА НА БОРИСОВ ДА УПРАВЛЯВА И ЗАЩО ТОГАВА И НЕГО НЕ ГО СМЕНЯТ ЗАРАДИ ДОВЕЖДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА И ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА?КЪДЕ ТОГАВА Е СПРАВЕДЛИВОСТТА И ДЕМОКРАЦИЯТА,ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЛОГИКА!

    Коментиран от #65

  • 62 Нереално

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Реално":

    Е да се сравнява, защото французите не живеят с $5 на месец. Капиш?
  • 63 Извод

    0 5 Отговор

    До коментар #45 от "лизача":

    Не му се връзвай на акъла на тоя. Нека хубаво да им се види умствения багаж и манталитета на комунистите. Виж му само ника на сериен убиец и терорист. Когато го залавят обаче в Аржентина, се моли страхливо за живота си
  • 64 А,де ...

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Ами, Саудитска арабия, свири на правилната свирка. Едно ''демократизиращо ембарго'' и .... Ще си продават петрола на марсианците.
  • 65 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "народ":

    ЕС да признае Караянчева за президент ..импийчмант за Радев
  • 66 jforfk

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Великобритания, Франция, Германия, Испания, Португалия, Швеция, Дания, Холандия, Австрия и Латвия видяха в лицето на Гуайдо легитимен лидер на южноамериканската държава. Много са ми интересни ДВОЙНИТЕ АРШИНИ на изброените европейски страни. Дали ако политически лидер, например, Марин льо Пен, застане пред Триумфалната арка в Париж и оттам "каже аз съм президент, Еманюел Макрон вече не е" дали тогава Германия, Великобритания и сие ще признаят новия президент? Или в Берлин Сара Вегенкнехт каже "от днес аз съм канцлер" как биха реагирали същите тези страни? Ами ако утре др. Нинова почерпи опит от Гуайдо и вземе, че каже "аз съм министър-председателят" как ще реагират същите тези страни? Гуайдо, като иска да е президент, да си спечели изборите. Апропо дори Хитлер става канцлер след спечелени избори.
  • 67 гнида

    1 0 Отговор
    Краварски лакеи ! Месите се във вътрешните работи на суверенна държава , за да подкрепите краварите , а после ривете от тех като евани коври !