Отидете към основна версия

3 214 26

Русия укрепва армията на Таджикистан

  • армия-
  • таджикистан-
  • русия-
  • сергей лавров-
  • афганистан

Русия иска да допринесе за хармоничното развитие на Централна Азия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия ще окаже на Таджикистан помощ за модернизиране на армията и укрепване на държавната граница предвид заплахите, произлизащи от територията на Афганистан. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговори с таджикистанския си колега Сироджидин Мухридин, предаде ТАСС.

Руският външен министър подчерта ролята в тази връзка на 201-ва руска военна база в Таджикистан, която по думите му е "важен фактор за сигурността на Таджикистан и за общите задачи, които решава Организацията на договора за колективна сигурност".

Лавров подчерта желанието на Русия да допринася за хармоничното развитие на Централна Азия и за укрепване на връзките със съюзниците от региона в интерес на общата сигурност. Таджикистанският външен министър заяви, че страната му е заинтересована от разширяване на военнотехническото сътрудничество с Русия. Според Мухридин двамата с Лавров са обсъдили и проблемите на трудовата имиграция, по-конкретно опростяването на процедурата за легализация на документите за пребиваване на граждани на Таджикистан в Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини