Отидете към основна версия

809 1

Обама изпратил послание на аятолах Хаменей

  • обама-
  • иран
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама е изпратил послание на върховния ръководител на Иран аятолах Хаменей, в което посочил, че ако страната даде някои уверения, Вашингтон би се съгласил Техеран да продължи ядрената си програма за мирни цели, пише в. "Вашингтон пост".

Посланието е било връчено в края на март на турския премиер Реджеп Ердоган по време на международната среща в Сеул, посветена на ядрената сигурност. Ердоган го предал на Хаменей няколко дни по-късно по време на визита в Техеран, посочва коментаторът на вестника Дейвид Игнатиус, който по принцип е добре осведомен за позициите на Белия дом.

В посланието "Обама не е уточнил дали Иран може да продължи обогатяването на уран на своя територия в рамките на ядрена програма за мирни цели, която САЩ биха одобрили", пише Игнатиус. В замяна на американското одобрение Хаменей трябвало да потвърди с конкретен ангажимент своите изявления от 22 март, че "Иран никога не се е стремял и никога няма да се стреми да се сдобие с ядрено оръжие", посочва в. "Вашингтон пост".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини