Last news in Fakti

14 Април, 2012 19:57 1 414 4

Напредък по ядрените преговори с Иран

  • иран-
  • ядрена програма
Напредък по ядрените преговори с Иран - 1
Президентът Ахмадинеджад е много горд с ядрената си програма. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пробив в преговорите по иранската ядрена програма – след 15-месечно прекъсване, много подозрения и заплахи от санкции, днешната ядрена среща бе определена като „позитивна” и „много различна от останалите”.  Шестте световни сили – САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия се срещнаха с Иран днес в Турция, предаде Би Би Си.

Източници от кухнята на преговорите съобщават, че Техеран е изразил готовност да обсъжда програмата си за обогатяване на уран, която тревожи множество държави.

Иран твърди, че разработва ядрена програма за мирни цели и покриване на енергийните си нужни. Много критици обаче имат подозрението, че Техеран тайно разработва ядрено оръжие. Така напрежението преди седмици толкова се изостри, че се заговори за война между Израел и Иран.

Майкъл Ман, говорител на представителя на ЕС Катрин Аштън, описа атмосферата на преговорите като „съвсем различна от предишния път”. Това рязко контрастира с първоначалните очаквания на дипломатите, че срещата няма да стигне до нищо продуктивно.

Добрите новини затапват, поне временно, спекулациите, че може да има военен удар към иранските ядрени съоръжения от страна на Израел, която се чувства най-застрашена, коментира Ройтерс.

Възможно е Иран и САЩ да подпишат споразумение по темата. Очаква се следващите разговори да се проведат в Багдад, Ирак.

Американците протягат ръка за среща с Иран, с която скъсаха дипломатически отношения през 1980  година. Пратениците на Техеран в Истанбул обаче не са склонни да се договарят само с една от шестте страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КРАДЕВ - БГ

    0 0 Отговор
    КАТО ГЛЕДАМ ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА НЕ Е ПАДНАЛА А ДАЖЕ РАСТЕ ТА НЕ ЗНАМ КАКЪВ НАПРЕДЪК СА ПОСТИГНАЛИ В ПРЕГОВОРИТЕ ??? НА ХАМЕРИКАНЕЦ ВЯРА ДА НЯМАШ !
  • 2 руснака

    0 0 Отговор
    браво на иранците! отстояха правото си на прогрес! евала!
  • 3 хх

    0 0 Отговор
    Какъв прогрес може да има в мюсюлманска държава с тоталитарен режим? Прогрес не е режима да има атомна бомба, а стандарт на живот за обикновения човек и свобода на избор.
  • 4 руснака

    0 0 Отговор
    какво им е на мюсюлманите в "тоталитарна държава"? българия е христянска и демократична държава - какъв прогрес има българия?

    стандарт на живот няма как да се постигне без икономическо развитие. всъщност, има как - чрез постоянни заеми! като гърция, италия, испания...