Last news in Fakti

20 Април, 2012 19:26 1 071 2

Имам благослови ядрените преговори с Иран

  • иран-
  • аятолах-
  • ядрена програма-
  • ахмад джанати

Влиятелен ислямски проповедник благослови скорошните международни ядрени преговори с Иран, които световните сили за първи път определиха като „позитивни”. Аятолах Ахмад Джанати също се включи в коментарите, определяйки разговорите като „успех и прогрес”. Все пак, той настоя Техеран да спре преговорите, ако западните държави продължават на налагат санкции на страната, предаде Ройтерс.

Иран смекчи позицията си и даде знак, че е готов да преговаря бързо по всички аспекти на ядрената си програма, която тревожи Запада и Израел със заплахата, че може да разработва тайно ядрено оръжие.
Преди седмици напрежението ескалира до там, че плъзнаха спекулации за военен удар на Израел срещу иранските ядрени съоръжения. Сега картината изглежда далеч по приятно.

Техеран няма намерение да спира да обогатява уран, твърдейки че ще го използва за производство на електроенергия. „Те – западните държави – са готови да приемат, че обогатяването на уран е правилно”, заяви проповедникът и призова Западът да даде ясно уверение, че не е враг на иранския народ.

Аятолах е висша титла в шиитския ислям,  която означава „знамение на Аллах“ и олицетворява духовната власт. Единствените титли, които стоят над „аятолах“, са „велик аятолах“ и „марджа-е таклид“ (или само „марджа“).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    2 0 Отговор
    толко ли са малоумни в Иран 4е като държава с петролни залежи не си строй газо и централи ами иска АЕЦ?щото тука пуснахме питомното и ше гоним дивото...немаме нито гас нито петрол ама ше строиме газова ел.централа и отказахме АЕЦ
  • 2 руснака

    1 0 Отговор
    "Иран смекчи позицията си и даде знак, че е готов да преговаря бързо по всички аспекти на ядрената си програма" - каквоооо??? всъщност шестте държави всъщност се съгласиха, че Иран има право да има АЕЦ-ове! Иран само се съгласи, че ще допуска чуждестранни наблюдатели, които да следят за безапасноста на самите АЕЦ-ове!