Отидете към основна версия

4 976 3

Касапин на Саддам възкръсна в Дамаск

  • езат ибрахим ад дури-
  • саддам хюсеин

Касапинът на Саддам - Езат Ибрахим ад Дури изненадващо се появи днес на видеозапис за 65-годишнината от основаването на партията БААС, отбелязана в Дамаск.

Той е роден през 1942 г в Дур, близо до Тикрит, родния край на Саддам Хюсeйн.

САЩ са убедени, че именно той координира действията на съпротивата в Ирак. Като един от авторите на преврата през 1968 г., довел БААС на власт, Ад Дури бе издигнат в чин армейски генерал, макар да нямаше никаква военна подготовка, нито образование.

Той бе един от малцината висши представители на режима, оцелели в многобройните чистки, извършени от Саддам Хюсейн.

Висок, сух с рижи мустаци, този човек без лични амбиции, се радваше на доверието на диктатора и не се гнусеше да изпълнява всякакви гнусни поръчки по негова заповед.

Като представител на фундаменталистката сунитска десница в ръководството на БААС, Ад Дури финансираше фундаменталистките религиозни институции с парите на държавата; смята се, че той има пръст в "религиозния завой", направен от Саддам Хюсейн след 1991 г.

Тъй като след войната в Залива диктаторът повече не напускаше Ирак, Езат ад Дури редовно представляваше страната на арабските и ислямските срещи на върха, където правеше резки изказвания.

Той бе член на комитета, отговарящ за Севера през 1988 г., когато срещу кюрдското население и преди всичко срещу град Халабджа бе използвано химическо оръжие. Малко след освобождаването на Кувейт в края на февруари 1991 г. той ръководеше трибуналите, натоварени да смажат шиитския бунт в района ал Амара.

През 1999 г., докато се лекуваше от левкемия във Виена, срещу Езат ад Дури бе издадена заповед за арест по обвинение във военни престъпления, но той успя в последния момент да избегне задържането.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Фурор на реклама с Кадафи и Саддам

    За рекламния бизнес няма граници. Особено когато говорим за диктатори, убили стотици хора, смеещи се небрежно в реклама на .. африканска верига за ...
    12.01.2012
    5 060
    1