Last news in Fakti

8 Април, 2012 20:44 4 970 3

Касапин на Саддам възкръсна в Дамаск

  • езат ибрахим ад дури-
  • саддам хюсеин

Касапинът на Саддам - Езат Ибрахим ад Дури изненадващо се появи днес на видеозапис за 65-годишнината от основаването на партията БААС, отбелязана в Дамаск.

Той е роден през 1942 г в Дур, близо до Тикрит, родния край на Саддам Хюсeйн.

САЩ са убедени, че именно той координира действията на съпротивата в Ирак. Като един от авторите на преврата през 1968 г., довел БААС на власт, Ад Дури бе издигнат в чин армейски генерал, макар да нямаше никаква военна подготовка, нито образование.

Той бе един от малцината висши представители на режима, оцелели в многобройните чистки, извършени от Саддам Хюсейн.

Висок, сух с рижи мустаци, този човек без лични амбиции, се радваше на доверието на диктатора и не се гнусеше да изпълнява всякакви гнусни поръчки по негова заповед.

Като представител на фундаменталистката сунитска десница в ръководството на БААС, Ад Дури финансираше фундаменталистките религиозни институции с парите на държавата; смята се, че той има пръст в "религиозния завой", направен от Саддам Хюсейн след 1991 г.

Тъй като след войната в Залива диктаторът повече не напускаше Ирак, Езат ад Дури редовно представляваше страната на арабските и ислямските срещи на върха, където правеше резки изказвания.

Той бе член на комитета, отговарящ за Севера през 1988 г., когато срещу кюрдското население и преди всичко срещу град Халабджа бе използвано химическо оръжие. Малко след освобождаването на Кувейт в края на февруари 1991 г. той ръководеше трибуналите, натоварени да смажат шиитския бунт в района ал Амара.

През 1999 г., докато се лекуваше от левкемия във Виена, срещу Езат ад Дури бе издадена заповед за арест по обвинение във военни престъпления, но той успя в последния момент да избегне задържането.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БМ-21

    3 1 Отговор
    Дане е като с Иракското химическо и атомно оръжие .Както казваше неофашиста Дж. Буш,,,,всеки момент ще бъде използвана,,,.Още го използват.Могат да сложат всяка снимка ида пишат каквото им хрумне.Демократите са царе на демагогията.Комунягите ряпа да ядат пред тях.
  • 2 ЕНЕРГИЕН УДАР

    3 0 Отговор
    ЦЕЛИЯ ЗОР Е ДА ДОКОПАТ ПЕТРОЛА НА ИРАН КАКТО НАПРАВИХА С ИРАК ! ВОЙНИТЕ ЗА РЕСУРСИ И ЕНЕРГИЯ ОТ ЕДНО ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ПАК НАБРАХА СКОРОСТ . ТААА НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО !
  • 3 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Абсулютен двойник на наш генерал от запаса!Само,че нашия си обръсна мустаците за да изгежда по млад!