Отидете към основна версия

3 899 13

Косово вбеси САЩ

  • косово-
  • мита-
  • сащ

Възможно е Вашингтон да спре военните помощи за косовската армия

Снимка: БГНЕС/EPA

Косово може да загуби американска военна помощ от 12 млн. евро, ако не се съобрази с призива на САЩ да премахне повишените мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, съобщи Gazeta Express.

Командирът на американската национална гвардия в Айова генерал-майор Тимъти Ор вече отмени планираното посещение в Косово. Това стана, след като правителството на Рамуш Харадинай отказа да отмени спорните нови мита.

Според косовски представители правителството на страната рискува да загуби помощ от 12 млн. евро за своето новосъздадено министерство на отбраната. Съветникът по национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп – Джон Болтън вече разговаря с косовските лидери, опитвайки се да ги убеди да отменят митата.

На този етап властите в страната отказват да се съобразят с искането. Военните в Косово вече заявиха, че с поведението си страната може да загуби ключов военен съюзник.

Харадинай заяви, че митата няма да бъдат премахнати, докато Сърбия не признае статута на неговата страна. В момента основна цел на САЩ е да уреди спора между двете страни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини