Last news in Fakti

12 Февруари, 2019 14:04 3 895 13

Косово вбеси САЩ

  • косово-
  • мита-
  • сащ

Възможно е Вашингтон да спре военните помощи за косовската армия

Косово вбеси САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Косово може да загуби американска военна помощ от 12 млн. евро, ако не се съобрази с призива на САЩ да премахне повишените мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, съобщи Gazeta Express.

Командирът на американската национална гвардия в Айова генерал-майор Тимъти Ор вече отмени планираното посещение в Косово. Това стана, след като правителството на Рамуш Харадинай отказа да отмени спорните нови мита.

Според косовски представители правителството на страната рискува да загуби помощ от 12 млн. евро за своето новосъздадено министерство на отбраната. Съветникът по национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп – Джон Болтън вече разговаря с косовските лидери, опитвайки се да ги убеди да отменят митата.

На този етап властите в страната отказват да се съобразят с искането. Военните в Косово вече заявиха, че с поведението си страната може да загуби ключов военен съюзник.

Харадинай заяви, че митата няма да бъдат премахнати, докато Сърбия не признае статута на неговата страна. В момента основна цел на САЩ е да уреди спора между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 wtwtr

    15 3 Отговор
    Някой знае ли кои американски корпорации работят в Сърбия,явно има такива.
  • 2 реалист

    27 3 Отговор
    Това показва, колко е независимостта на страните-членки в НАТО, дори и по чисто вътрешни национални въпроси
  • 3 Преброяване на бесните язовци

    25 4 Отговор
    Косово е точно толкова държава, колкото и ДНР, ЛНР, Осетия, Абхазия и т. н.

    Коментиран от #12

  • 4 Голям прос

    25 1 Отговор
    Всеки иска да си отдели племето и да си го дои. Нароиха се всякакви държавици,анклавчета, махалички. В кой век живеят, не знам

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Шнур

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "Голям прос":

    Еми създадоха се прецеденти и сега седи гледай.
  • 6 Барчо

    25 2 Отговор
    ООН не дава Косово да има армия, а и американците уж са недоволни, но пък самите американци ще дадът 12 млн долара точно за създаването на косовска армия. Някой може ли да разгадае този еуементарен ребус?????
  • 7 Знам знам

    11 1 Отговор
    Косово е мечтата на радикалния ислям. Най после Аллах е в Европа. Блянът на турските султани е реалност. Но Европа не спи. Ще се усети че срещу радикални действия трябват радикални реакции. Само уса демагогията спира доста европейци от по особено отношение.....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голям прос":

    Аз знам...Живеем в американски век...Възходът ...и крахът на ,,PAX Amerikana,,..Започна с идването на Рейгън и обявен официално от Буш/баща/ и доведен до истерия от бусшчо/синченце/...Другото име е НОВ/СВЕТОВЕН/РЕД...който вече си отива и Тръмп сложи началото.
  • 10 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    В косово има ,,БОНДСТИИЛ,,.Най - голямата военна база на усата в Европа....Тогава кой/кого държи за топките?..Но като погледнем историята то винаги ,,децата,, преебават майка си/но продължават да сучат от нея/ и талибаните,и ислямска д.., и мигрантите , и украйна,и косово..
  • 11 All

    4 2 Отговор
    Имам контакт със много косовари . Предимно са умствено ограничени арогантни и не подлежат на интеграция а в същото време се мислят за велики .Бих ги определил като Прости селяндури .База на НАТО там няма и Американците се усетиха че от тия нищо не става .Живея в държава със висок стандарт и добра социална политика и от тия има доста за жалост .

    Коментиран от #13

  • 12 АЛБАНЕЦ АМА РЕАЛИСТА МОЛЯ

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Преброяване на бесните язовци":

    КАСКЕТ попитай СЪРБИЯ дали КОСОВО е държава ,дали те могат да изнасят стоки без да се плаштат 100% мита.
    всеки дом има домакин,и одговаря за неговия дом-държава
  • 13 АЛБАНЕЦ АМА РЕАЛИСТА МОЛЯ

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "All":

    Недеий да преписваш сопственото развитие на другите приятелю