Last news in Fakti

11 Февруари, 2019 20:33 3 107 9

Косово: Мнозина имат полза от този конфликт

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • хашим тачи

От 20 години насам в Европа тлее проблем, който няма да бъде решен скоро

Косово: Мнозина имат полза от този конфликт - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 20 години насам в Европа тлее конфликт, който няма да бъде скоро решен. Нито сърбите, нито косоварите имат истински интерес от помирение. А още по-малко пък Русия, която би изгубила влиянието си в региона.

Преди 20 години във френския град Рамбуйе започна международната мирна конференция за Косово. Белград отхвърли представените там предложения, поради което на 24 март 1999 година НАТО поде първата си бойна операция след края на Втората световна война. Бомбите на НАТО принудиха сръбските военни, които бяха прогонили от родните им места близо 800 000 косовски албанци, да се изтеглят от Косово.

През 2008 Косово официално се отдели от Сърбия и стана най-младата държава в Европа. Международните мироопазващи сили (КейФОР), ръководени от НАТО, имаха задачата да гарантират сигурността. А Европейският съюз от десет години насам се опитва с помощта на своята мисия ЕУЛЕКС да превърне Косово в демократична и правова държава.

Косово има славата на една от най-корумпираните страни в света. Медиите и съдебната система са хванати в оковите на политическата зависимост. Контрабандата на оръжия, наркотици и хора са важни "икономически сектори". Безработицата е огромна. Който може, емигрира в Западна Европа. В Сърбия ситуацията изглежда доста сходна, независимо от това, че страната е официална кандидатка за членство в ЕС. Еврокомисията дори определи 2025 година като възможна дата за влизане в съюза. Въпреки че ЕС посредничи между враждуващите съседи в продължение на много години, засега не е постигнат голям напредък за решаване на конфликта.

Защо няма подобрение в тази гореща точка, въпреки множеството дипломати, експерти и милиардите, изпратени САЩ и ЕС? Дори се случва точно обратното - ситуацията през последните седмици се влоши. Белград и Прищина почти не си говорят вече. Косовските албанци смятат да формират собствена армия, а реакциите на сърбите изразяват гняв и безсилие. Прищина въведе 100% данък върху вноса на сръбски стоки, защото Белград не желае да признае Косово за независима държава. Икономическите щети за Сърбия се оценяват на над 100 милиона евро. Миналата седмица косовският парламент национализира със закон мините в Трепча, за които двете съседни държави отдавна спорят.

Кое пречи да се реши кризата около Косово?

Съществуват редица фундаментални причини, които затрудняват разрешаването на кризата в Косово. Практически никой не се интересува от бързото и трайно обезвреждане на конфликта. Сръбският президент Александър Вучич е добър тактик и любител на шахмата. Не е известно дали и руският му колега Владимир Путин споделя тази страст. Във всеки случай и двамата умеят майсторски да редят фигурите по шахматната дъска на Балканите.

Наблюдатели твърдят, че Москва няма интерес да помогне за решаването на косовския въпрос, защото тогава би загубила своето влияние в региона. В Съвета за сигурност на ООН Русия налага вето над някои решения за Косово, които влизат в противоречие с интересите на Белград. Така Русия държи в своята сфера на влияние най-голямата и най-важна страна за Западните Балкани – Сърбия.

Сръбският президент Вучич от седем години насам е на власт в Сърбия, като този му успех се дължи и на даденото от него обещание пред Берлин, Вашингтон и Брюксел да работи активно за решаването на косовския конфликт. Западът му е осигурил свобода на действие във вътрешната политика и никой не го критикува сериозно за това, че изгражда все по-автократична система на управление. Ако президентът все пак успее да тласне напред решаването на косовския въпрос, досегашното специално отношение на Запада към него ще изчезне. Тогава Вучич ще бъде изложен на истинска критика заради незачитането на демократичните институции и подчиняването на съдебната система и медиите.

Освен това Белград твърди, че изпраща по 500 милиона евро годишно на сръбското малцинство в Косово. Управлението на тези пари не подлежи на никакъв сериозен контрол, така че част от тях непременно отива и в частни джобове.

Поредният „замразен“ конфликт

Политическите лидери на съседно Косово също не се интересуват от траен мир със Сърбия. Президентът Хашим Тачи и премиерът Рамуш Харадинай се издигнаха като политици тъкмо във времето на въоръжената борба срещу Сърбия. Те привличат поддръжници именно със своята антисръбска политика. В това отношение опозицията и в Сърбия, и в Косово е значително по-радикална от управляващите. Националистическата опозиция в Белград обвинява Вучич, че е извършил предателство, само защото изрази готовност да разговаря с Прищина. Националистическата косовска партия „Самоопределение“ пък апелира незабавно да се прекъснат всички контакти със Сърбия, докато Белград не признае независимостта на Косово.

Съединените щати и президентът Тръмп в момента са заети предимно със свои собствени проблеми, а Балканите остават встрани от техния интерес. ЕС, който направи множество неуспешни опити за посредничество, явно също намалява ангажиментите си в региона. С оглед на наближаващите евроизбори е малко вероятно, върховната представителка на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини да предприеме нов сериозен опит за сближаване на двете страни в косовския конфликт. По всичко личи, че това е поредният, замразен конфликт в Европа. От това опасността от въоръжени сблъсъци в Косово никак не отслабва. Напротив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    16 2 Отговор
    фащ
  • 2 jo hustan

    7 15 Отговор
    Комунистите ги гонят от всякъде!!!

    Коментиран от #8

  • 3 Tervel bitcoin

    18 2 Отговор
    Добро утро ясно е че са ФАЩ и евро джендърите
  • 4 мда

    19 1 Отговор
    Как да се признае държава дето не съществува и не есъществувала ?!?
    От територията косово направиха етническа държава и това си е. Няма как такова нещо да бъде признато от който и да е. Това е срамно петно за ДЕМОКРАТИЧНИТЕ държави.
  • 5 Шаран БГ

    14 1 Отговор
    Какви са тези "демократични" държави, че нещо се ошашавих? Преди години " най- демократичните" Франция /майката и на демокрацията/ и Англия / още по демократично завладявала света с огън и жупел/ се биели помежду си , за да докажат коя е ПО -демократична.Пръкнали се САЩ, които пък съвсем демократично изтребили човеконаселението на цял континент и стремежът им е да изтребят всичко живо на тази планета, като се залъгват, че само те ще бъдат !?!? После демократичните въоръжили яко един смахнат ефрейтор , за да завладее СССР, който бил още по и най- демократичен и си трепел собствените хорица за собствено удоволствие. Докато ефрейтор Адолф завземал Европа, демократичните си траели, ама той съвсем перкулясъл и почнал да мята бомби оттатък Канала, и Дебелият заедно със чичо Сам станали още по демократични.. ......То много демокрация по тази Земя , много нещо. Явно от демокрация ще се затрием, щом върлите демократи на този свят, създават такива демократични държави като Косово- Какво и кой може да им попречи утре да създадат, да кажем, едни демократични "Родопи" или ""Буйна гора" например ???!!

    Коментиран от #7

  • 6 ТОЧКАТА

    6 1 Отговор
    Ей така гаднярите ръфат парчета от СУВЕРЕННИТЕ СТРАНИ....Сега е подготвена и почвата в България ...Често използваме вече думата ГЕТО....Обикновено за циганскитее махали...НОООО ...гето е ТЕРИТОРИЯ ..където населението е в отчайваща мизерия,процъфтява ,,сивата икономика,СТАТУТА НА ДЪРЖАВАТА го няма!!!,и властта е мафиотска....По тези показатели всяко селце /без кооперация ,и с малко хора/ махали,даже цели РЕГИОНИ---попадат в категорията ГЕТО....И ТАМ не живеят само цигани...Но тези територии са готово ,,КОСОВО,,...А ние си знаем защо косово стана КОСОВО...как стана КОСОВО и кой има изгода .
  • 7 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Шаран БГ":

    ....даже им направили и подрили ,,СТАТУЯТА НА СВОБОДАТА,,...И така 250 войни се водили в името на свободата,БЕЗ ТЯ ДА Е ПИТАНА....камо ли спазвана....СВОБОДАТА стана търговска марка!!!И ...добре се търгува,питай Ц.Ц.
  • 8 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "jo hustan":

    Предлагам ,,факти,, да не дава дума на заспали в 18 век...Все пак КОМУНИЗМЪТ е бил ФАКТ ТОГАВА,не сега.
  • 9 Бафти

    7 0 Отговор
    тъпата дописка! Нита факти, нито анализ, нито нищо! Загуба на време, не четете!