Отидете към основна версия

1 718 5

Бивш астронавт заменя легендата Джон Маккейн

  • габриел гифърдс-
  • джон маккейн-
  • марк кели

Марк Кели обяви, че ще се кандидатира да заеме мястото на покойния сенатор от Аризона

Снимки: БГНЕС/EPA

Бившият американски астронавт Марк Кели обяви, че ще се кандидатира да заеме мястото на покойния сенатор от Аризона Джон Маккейн до изтичането на мандата му, предаде АР. Астронавтът привлече общественото внимание, след като съпругата му - конгресменът Габриел Гифърдс беше простреляна при атентат, но оцеля.

Кели е водещият кандидат за номинацията на Демократическата партия да се изправи срещу кандидатката на републиканците Марта Максали. Изборите в Аризона ще бъдат едни от най-внимателно наблюдаваните през 2020 г.

Максали е бивш конгресмен от Републиканската партия, която беше назначена на мястото на Маккейн миналата година от губернатора на Аризона Дъг Дюси, след като загуби с малка разлика срещу кандидатката на демократите Кирстен Синема.

Максали разчиташе сериозно на биографията си като първата жена пилот, изпълнила бойна мисия. Подкрепата ѝ за президента Доналд Тръмп обаче навреди сериозно на популярността ѝ.

Ако демократите номинират Кели, на изборите за мястото на Маккейн в Аризона ветеран от флота на САЩ и бивш астронавт ще се изправи срещу жена бивш пилот от военновъздушните сили, чийто самолет е бил свалян и е прекарала време в плен.

Демократическата партия следи внимателно резултатите от тези избори, особено след като техен кандидат спечели срещу Максали миналата година.

Губернатор Дюси назначи Максали на мястото на Маккейн в Сената, след като първият назначен от него кандидат, бившият сенатор от Републиканската партия Джон Кайл, подаде оставка няколко месеца след заемането на поста.

На изборите догодина ще бъде определено кой ще довърши оставащите две години от мандата на Маккейн. Победителят ще може да се кандидатира за пълен шестгодишен мандат през 2022 година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Порошенко ще кръсти улица на Маккейн

    Украинският президент Петро Порошенко иска да преименува улица в Киев на покойния американски сенатор Джон Маккейн, съобщиха от канцеларията на държав ...
    05.09.2018
    2 064
    33
  • Русия за Маккейн: Умря наш враг

    Руският сенатор Олег Морозов, член на комисията по международни дела в Съвета на Федерацията, заяви, че починалият американски сенатор Джон Маккейн ви ...
    26.08.2018
    11 976
    74
  • Сенатор Маккейн се предаде пред смъртта

    Американският сенатор републиканец Джон Маккейн е решил да преустанови лечението си срещу агресивна форма на мозъчен тумор. Това съобщи семейството му ...
    24.08.2018
    15 087
    81