Отидете към основна версия

10 046 88

Украинците: Във война сме с Русия!

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • донбас-
  • проучване-
  • крим

72% от украинците споделят мнението, че в момента се води война

Снимка: БГНЕС/ EPA

Повече от 70% от украинските граждани споделят мнението, че в момента Украйна е във война с Русия, сочат данните на социологическо проучване на фондацията „Демократични инициативи“ и центъра за политически изследвания „Разумков“.

Според проучването 72% от гражданите на Украйна споделят мнението, че в момента се води война със съседна Русия. Огромна част от украинците разглеждат случващото се в Донбас като война. Това мнение се споделя от 91% от живеещите в западната част на Украйна, докато процентът на изток е 47%.

Една трета от украинските граждани в Донбас са убедени, че Русия доставя оръжия на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република. 27% от живеещите там са убедени, че Кремъл контролира всички политически и военни действия там. Изследването показва също, че украинските телевизии са основен източник на информация за случващото се в Донбас – 63% от украинците разчитат на телевизиите, за да се осведомят. Процентът на информиращите се от интернет е 47.

Руската федерация анексира Крим през 2014 година. Европейският съюз и Съединените американски щати наложиха икономически санкции на Кремъл. Напрежението между Москва и западните страни достигна нива, невиждани от края на Студената война насам.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: