Отидете към основна версия

6 292 107

България е мишена за руските разузнавачи

  • сергей скрипал-
  • емилиян гебрев-
  • мишена-
  • разузнавачи-
  • русия-
  • българия-
  • роман доброхотов

Много е важно как българският народ и медиите ще реагират в тази ситуация

Снимка: Shutterstock

България е мишена за руските разузнавачи. В същото време София иска да запази добрите си отношения с Москва. Това заяви Роман Доброхотов, главен редактор на "The Insider" и автор на разследването за руския таен агент Сергей Скрипал.

„България често е била използвана като своеобразен хъб от руски разузнавачи, работещи в Източна Европа и особено на територията на Балканите. Така че България е наистина важна в това отношение. Нашето разследване показа, че страната ви е не само хъб, но и мишена. На всички вече е ясно, че Сергей Федотов е участвал в отравянето на бизнесмена Гебрев, като покушението е свързано с неговия бизнес. Той е продавал оръжия на Украйна и вероятно Сирия”, разказа Доброхотов в интервю за Би Ти Ви.

„Предполагам, че има още много случаи, освен тези със Скрипал и Гебрев. Най-вероятно те са десетки. Просто ние успяхме да разкрием подробности само за тези два случая”, допълни той. „В интерес на истината изглежда, че двата случая не са свързани. Това е много важно, тъй като това доказва, че Сергеев е високопоставен служител на руското разузнаване, който е бил начело на различни операции в различни страни. Изглежда, че говорим за група професионални убийци, пътуващи от една страна в друга. Целите им са били различни, но методите им са едни и същи. В случая с Гебрев, например, използваната отрова не е „Новичок”, но е много сходна. Необходимо е да бъдат извършени още тестове”, на мнение е той.

„Мисля, че българските власти реагираха не особено твърдо. Това е много подозрително. На първо място смятам, че в българските тайни служби са се инфилтрирали представители на руското разузнаване. Трябва да се вгледаме много внимателно в това, което казват българските власти и представителите на българските тайни служби. Вече станахме свидетели на разпространяването на дезинформация по отношение на дейността на някои руски разузнавачи. Появиха се твърдения, че те не са пряко свързани с Кремъл. Това е лудост, няма как да допуснем, че хора, работещи в подобни организации, ще направят каквото и да е, без да са получили заповеди от своите началници. Това е абсолютно невъзможно”, заяви Роман Доброхотов. По думите му има контраст в начина, по който Великобритания реагира след отравянето на Скрипал и как реагира България.

„В рамките на дни Великобритания започна мащабно разследване, техният дипломатически отговор беше много твърд, политическите изказвания бяха безкомпромисни. Те призоваха Русия да участва в разследването и все още притискат Русия да предостави необходимите отговори. Засега не виждаме нищо подобно от страна на България. Мисля, че София иска да запази добрите си отношения с Москва. Това обаче е много опасно, тъй като Кремъл остава с впечатлението, че може да прави каквото си поиска, без да има последици. Много е важно как българският народ и медиите ще реагират в тази ситуация и дали ще принудят властите да действат по-твърдо”, смята Доброхотов.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания