Отидете към основна версия

5 176 60

Турция няма спиране - иска и американски ракети

  • пейтриът-
  • ракети-
  • турция

Анкара и Вашингтон обсъждат продажбата на ракетни системи "Пейтриът"

Снимка: Shutterstock

Турция и САЩ преговарят във връзка с офертата на Вашингтон да продаде ракетни системи "Пейтриът" на Анкара, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Reuters.

Изявлението на Чавушоглу бе цитирано от Анадолската агенция, след като агенция Bloomberg съобщи, че Анкара е отхвърлила предложение на Вашингтон за доставка на ракетните системи до края на годината.

Предлагайки на Турция доставка на "Пейтриът", САЩ отправиха към съюзника си от НАТО предупреждение срещу покупка на руски ракетни системи С-400, изтъквайки, че те не могат да бъдат интегрирани в противовъздушната отбрана на НАТО. Турският президент Реджеп Ердоган казва, че Анкара няма да се откаже от сделката за покупка от Русия на системи С-400.

Американски отговорни представители предупредиха, че ако Турция продължи процеса по придобиване на руските системи, Вашингтон може да оттегли офертата си да продаде на страната системи "Пейтриът" на стойност 3,5 милиарда долара. Те казаха също, че това ще изложи на риск и покупката на самолети F-35 от Анкара, а може да доведе и до евентуални санкции от страна на Белия дом.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: