Отидете към основна версия

5 068 24

Няма кой да спре мощната талибанска офанзива

  • талибани-
  • афганистан-
  • хелманд

Бунтовниците ликвидираха още най-малко 23 войници при нападение в афганистанската провинция Хелманд

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Талибански бунтовници нападнаха военен лагер в афганистанската провинция Хелманд и убиха най-малко 23 души, предаде АР.

Говорител на губернатора на провинцията съобщи, че в 17-часовата битка, приключила снощи, са били ранени 16 войници.

Талибанският говорител Кари Юсуф Ахмади съобщи, че групировката поема отговорността за нападението. Според него бунтовниците атакували както афганистански, така и чуждестранни войници и убили десетки от тях. Говорителят на губернатора съобщи, че в лагера е имало съветници от САЩ, но те са били в друга част на базата, до която талибаните не са достигнали.

Според него нападението срещу лагера Шораб е започнало със самовзривяването на четирима атентатори, последвани от щурм на бунтовниците. Афганистанските сили са ликвидирали 16 талибански бойци, твърдят бунтовниците.

През последните години талибаните и "Ислямска държава" извършват почти всекидневни нападения в Афганистан, насочени предимно срещу обекти на правителството и силите за сигурност. Първите контролират няколко района на провинция Хелманд, която е важен източник в световните доставки на опиум.

В северната провинция Сари Пул талибани нападнаха от засада конвой на афганистанските сили за сигурност, убивайки 9 души и ранявайки 12. Четирима членове на силите за сигурност са изчезнали при вчерашната битка, продължила седем часа. Смята се, че те са били заловени живи.

Талибанският говорител Забиула Муджахид пое отговорността за нападението, извършено в момент, когато правителствените сили се връщали от операция в същия район.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: