Last news in Fakti

17 Март, 2019 13:57 1 855 7

Десетки убити в Афганистан

  • афганистан-
  • талибани-
  • убити-
  • ранени

Най-малко 27 е броят на загиналите

Десетки убити в Афганистан - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В няколко поредни нападения от страна на талибаните бяха убити 27 души. Акциите са били проведени в провинции Кандахар, Хелманд и Фаряб. При нападение срещу обект на афганистанските сили за сигурност в северен район на Фаряб са убити 22 души, а 14 е броят на ранените. Някои от тях са в тежко състояние. В плен са взети 4 войници. Талибаните са пуснали в социалните мрежи техни снимки. Унищожени са три полицейски контролни пункта и една малка казарма, съобщават военните.

В съседната провинция Кандахар четирима полицаи са загинали при взрив на крайпътна бомба, а в Лашкаргах, главния град на Хелманд, служител на разузнаването е загинал. Трима негови колеги са ранени при експлозия на магнитна бомба, прикрепена към автомобила им.

На практика талибаните контролират половината от територията на Афганистан, като нападенията срещу силите за сигурност са ежедневни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АФГАНИТЕ СА НОМЕР ЕДНО В ОПИУМА

    6 0 Отговор
    а ГОВЕДАРИТЕ ИСКАТ ДА ИМ ЗЕМАТ БИЗНЕСА.
  • 2 Марк Енгелс

    0 0 Отговор
    Образованието ще даде на младите хора възможност бързо да усвояват на практика цялата система на производството, то ще им позволи последователно да преминават от един производствен отрасъл в друг в зависимост от потребностите на обществото или от техните собствени наклонности. Следователно образованието ще ги освободи от оная едностранчивост, която съвременното разделение на труда натрапва на всеки отделен човек. По този начин обществото, организирано на комунистически начала, ще даде възможност на своите членове всестранно да прилагат своите всестранно развити способности. Но заедно с това неизбежно ще изчезнат и различните класи. Така че обществото, организирано на комунистически начала, е, от една страна, несъвместимо с по-нататъшното съществуване на класите, а, от друга страна, самото изграждане на това общество дава средствата за унищожаване на класовите различия.

    От това следва, че и противоположността между града и селото също ще изчезне. Едни и същи хора ще се занимават със земеделие и промишлен труд, вместо да се върши това от две различни класи.
  • 3 Марк Енгелс

    0 0 Отговор
    Всеобщата асоциация на всички членове на обществото за съвместно и планомерно експлоатиране на производителните сили; развитието на производството до такава степен, че да задоволява потребностите на всички; ликвидирането на положението, при което потребностите на едни се задоволяват за сметка на други; пълното унищожаване на класите и на противоположностите между тях; всестранното развитие на способностите на всички членове на обществото чрез премахване на предишното разделение на труда, чрез производствено възпитание, чрез сменяване на видовете дейност, чрез участие на всички в използването на благата, които се произвеждат също от всички, и най-сетне, чрез сливането на града със селото — това ще бъдат най-главните резултати от ликвидирането на частната собственост.
  • 4 Марк Енгелс

    0 0 Отговор
    22-и въпрос. Как ще се отнася комунистическата организация към съществуващите националности?

    — Остава[3].

    23-и въпрос: Как ще се отнася тя към съществуващите религии?

    — Остава.

    24-и въпрос: По какво се различават комунистите от социалистите?

    Отговор: Така наречените социалисти се делят на три категории.

    Първата категория се състои от привърженици на феодалното и патриархалното общество, което е унищожено и всеки ден се унищожава от едрата промишленост, световната търговия и създаденото от тях буржоазно общество. От бедствията на съвременното общество тази категория прави извода, че трябва да се възстанови феодалното и патриархалното общество, тъй като то било свободно от тези бедствия. Всички нейни предложения са пряко или косвено насочени към тази цел. Комунистите винаги ще се борят решително против тази категория реакционни социалисти въпреки тяхното мнимо съчувствие на нищетата на пролетариата и проливаните във връзка с това горещи сълзи. Защото тези социалисти:

    1) се стремят към нещо съвсем невъзможно;

    2) опитват се да възстановят господството на аристокрацията, цеховите майстори и притежателите на манифактури с тяхната свита от абсолютни или феодални монарси, чиновници, войници и попове; те искат да възстановят едно общество, което наистина би било свободно от пороците на съвременното общество, но затова пък би донесло със себе си най-малко толкова други бедствия, а при това не би разкривало никакви перспективи за освобождение
  • 5 Марк Енгелс

    0 0 Отговор
    Защото тези социалисти:

    1) се стремят към нещо съвсем невъзможно;

    2) опитват се да възстановят господството на аристокрацията, цеховите майстори и притежателите на манифактури с тяхната свита от абсолютни или феодални монарси, чиновници, войници и попове; те искат да възстановят едно общество, което наистина би било свободно от пороците на съвременното общество, но затова пък би донесло със себе си най-малко толкова други бедствия, а при това не би разкривало никакви перспективи за освобождението на потиснатите работници с помощта на една комунистическа организация;

    3) винаги разкриват истинските си намерения тогава, когато пролетариатът става революционен и комунистически. В такива случаи те незабавно се обединяват с буржоазията против пролетариите. (говори за крайната десница, като хитлер, мусолини, путин, живков, орбан, сидеров, мвро)
  • 6 Марк Енгелс

    0 0 Отговор
    Втората категория се състои от привърженици на сегашното общество, които неизбежно поражданите от това общество бедствия заставят да се опасяват за неговото съществуване. Следователно те се стремят да запазят днешното общество, но да отстранят свързаните с него бедствия. За тази цел едни предлагат чисто благотворителни мерки, други — грандиозни планове за реформи, които под предлог на реорганизация на обществото имат за цел да запазят устоите на днешното общество, а с това и самото днешно общество. Против тези буржоазни социалисти комунистите също трябва да водят непрестанна борба, защото тяхната дейност принася полза на враговете на комунистите и те защитават обществения строй, който комунистите искат да разрушат. (това са живков, станишев и пес)
  • 7 Марк Енгелс

    0 0 Отговор
    Най-сетне, третата категория се състои от демократичните социалисти. Вървейки по пътя на комунистите, те искат осъществяването на част от мероприятията, посочени в… въпрос[4], но не като преходни мерки, водещи към комунизма, а като мероприятия, достатъчни за унищожаването на нищетата и премахването на бедствията на сегашното общество. Тези демократични социалисти са или пролетарии, които не са си още изяснили достатъчно условията за освобождаването на своята класа, или представители на дребната буржоазия, т.е. на класата, която до извоюването на демокрацията и осъществяването на произтичащите от нея социалистически мероприятия в много отношения има същите интереси, както и пролетариите. Затова комунистите в моменти на действие ще сключват споразумения с демократичните социалисти и изобщо засега ще трябва да провеждат обща политика с тях, само ако тези социалисти не преминат в служба на господстващата буржоазия и не започнат да нападат комунистите. Разбира се, че съвместните действия не изключват обсъждането на ония разногласия, които съществуват между тях и комунистите. (китай, куба, ссср, виетнам, социал демократите)
Новини по държави: