12 Март, 2019 19:18 1 605 6

САЩ vs. талибаните - мирът отново се отлага

  • талибани-
  • афганистан-
  • катар-
  • молла абдул гани барадар-
  • залмай халилзад

Вашингтон и бунтовниците приключиха без резултат поредния кръг от преговори в Катар

САЩ vs. талибаните - мирът отново се отлага - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Представители на САЩ и талибаните приключиха поредния и най-продължителен кръг от мирните си преговори след известен напредък, но без споразумение кога да се изтеглят чуждестранните войски от Афганистан, предаде Reuters.

Агенцията се позовава на няколко източника, според които в продължилите 16 дни разговори в Доха, Катар, преговарящите от САЩ са се опитвали да получат гаранции от бунтовниците, че няма да предприемат нападения от Афганистан. Очаква се преговорите да бъдат подновени в края на този месец.

"Изтеглянето на чуждестранните сили и гаранциите, че Афганистан няма да бъде използван за атаки към други страни бяха единствените две теми за дискусия", каза източник, запознат със срещите.

В преговорите в Катар участваха политическият ръководител на талибаните молла Абдул Гани Барадар и американски екип, оглавяван от Залмай Халилзад, специален пратеник на САЩ за Афганистан.

Очаква се Халилзад да се върне във Вашингтон, за да докладва за постигнатото, твърдят източниците.

САЩ vs. талибаните - мирът отново се отлага

Понастоящем в Афганистан са разположени 14 хиляди американски войници. Те са част от оглавяваната от САЩ натовска мисия за обучение, подкрепа и консултации за афганистанските сили за сигурност. Някои американски войници участват в операции срещу терористи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    11 2 Отговор
    думата мир за американското паравотелство е най-омразната лоша и недемократична дума ...
  • 2 господари и роби

    10 0 Отговор
    Преди, по време на руската инвазия, подкрепяха и въоръжаваха същите тези талибани. Сега обучават и подкрепят някакво поставено от тях правителство, което след време може да обърне оръжието към тях...
  • 3 5555

    8 2 Отговор
    САЩ нали не преговаряха с терористи?
  • 4 чико

    7 1 Отговор
    долу американското правителство!!!
  • 5 Хихихихи

    7 0 Отговор
    Може ли такава кавга за едни цветя, маковете де?
  • 6 Глей ся кви работи

    0 0 Отговор
    Тъкмо да се изтеглят и сега се появиха едни талибани пак, дето им пречи да се изтеглят. Лоша работа, обаче мира трябва да се спасява. Няма да се изтеглят значи. Сигурно и на Тръмп е обяснено, че се налагат да останат. Тръмп да им създава толкова организацоинни проблеми с тези негови решения за изтегляне.