Отидете към основна версия

2 816 66

NASA и SpaceX изстреляха успешно нова капсула към МКС

  • spacex-
  • nasa-
  • капсула-
  • мкс

С апарата NASA планира да превозва астронавти до космическата станция по-късно през годината

Снимка: EPA/БГНЕС

NASA и SpaceX изстреляха успешно нова капсула за превоз на астронавти на едноседмично пътуване до Международната космическа станция (МКС). Събитието е ключова стъпка към възобновяването на космическите полети с пилоти от американска земя след цели 8 години прекъсване.

При тестовия полет единственият обитател на борда на космическата капсула е манекен на име Рипли, но NASA планира да пусне двама астронавти на борда по-късно тази година.

Новата капсула е изстреляна с помощта на ракетата Falcon 9, построена от SpaceX - управлявана от милиардера Елон Мъск. Тя потегли в 2:49 часа местно време (9:49 българско време) от космическия център „Кенеди“ в Кейп Канаверал, Флорида.

Планирано е капсулата да достигне МКС до неделя около 13:00 часа българско време и завръщане на Земята следващия петък. По план тя трябва да се приводни в Атлантическия океан, откъдето ще бъде върната в космическия център за ново използване.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • SpaceX с 18-та успешна мисия

    Американската космическа компания SpaceX успешно изпрати товарен кораб от Международната космическа станция, съобщи Space.com. Ракетата – нос ...
    26.07.2019
    1 830
    77
  • Космически триумф за Space X

    Тестовата капсула "Драгън" на милиардера Илън Мъск се завърна на Земята. С това приключи успешно едноседмичната мисия до Международната косм ...
    09.03.2019
    3 660
    53