Last news in Fakti

9 Март, 2019 12:55 3 647 53

Космически триумф за Space X

  • space x-
  • капсула-
  • илон мъск

Капсулата "Драгън" се върна на Земята

Тестовата капсула "Драгън" на милиардера Илън Мъск се завърна на Земята. С това приключи успешно едноседмичната мисия до Международната космическа станция, съобщи NOVA ТВ.

Капсулата, на която пътуваше 90-килограмов манекен, се приводни в Атлантическия океан край източния бряг на Флорида.

Така Съединените щати ще могат да превозват и астронавти в Космоса, без да се налага да разчитат на руските кораби.

Очаква се НАСА да насрочи още един безпилотен полет на "Драгън", преди да разреши полет на екипаж с нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йонко

    22 36 Отговор
    Да не стане като с "кацането" на Луната? Иначе адмирации. Жалко обаче, че научно техническия прогрес в България беше унищожен. И какъв интерес само от страна на аудиторията на Факти.

    Коментиран от #4, #9, #12

  • 2 Borislav Popov

    29 46 Отговор
    За кога да го очакваме превозването на астронавтите ? Бе що краварите чак сега откриват топлата вода ? Руснаците тоя начин /с капсула/ го ползват вече 60 години ! Тия чак сега ли стигнаха до извода !

    Коментиран от #10, #14

  • 3 pepy

    24 2 Отговор
    Приводняване 08.03.2019год. в 15:45 BG. Публикувано на същата дата от ТАСС - 15:48 BG, БТА - 15:53 BG. За fakti.bg новината е с днешна дата, за което голямо благодаря...

    Коментиран от #8, #47

  • 4 Д-р Дулитъл

    44 15 Отговор

    До коментар #1 от "Йонко":

    Йонко , а земята е плоска и куха, и в нея живеят рептили ,нали така ! Какво дращиш по форумите ,ходи в НАСА и ги разобличи за кацанията на Луната. Ако успееш милиардер ще станеш. Ако ли не - ще те приберат в някоя тиха психиатрия -където ти е мястото.

    Коментиран от #5

  • 5 висок

    36 11 Отговор

    До коментар #4 от "Д-р Дулитъл":

    Аби ти ли ще казваш на Йонко.... Той знае, че руснаците има две бази на Луната и една на Марс! Че имат станция с космонавти дори на Плутон.... ама го пазят в тайна! Имат и лазерно оръдие, което от Масква може да изпепели Вашингтон.... а музиката на телефона му е "Мегатон за Вашингтон"!

    Коментиран от #16

  • 6 Почтен човек

    34 14 Отговор
    Драги ,Йонко защо си сложил кацането на Луната в кавички ? И ти ли си от твърде обширната група на "познавачите " на косм. полети ,виещи на умряло" , че НАСА ШЕСТ ПЪТИ ни е излъгала ,че е пратила хора на Луната ? Интересни хора ! Това да не е 14 век ,бе аркадашлар ? Хайде да убием краля ,пък после ще кажем ,че е паднал от коня ! Твърде примитивно мислене !
  • 7 Enj

    17 1 Отговор
    Борислав Попов няма никакво отношение по въпроса ! Още преди време му препоръчах да не се излага ! Т. Н. капсула е самият КК ! Изброявам всички капсули ,известни на човечеството (без китайската) : Восток ,Восход ,Союз ,сле това Меркюри ,Джемини ,Аполо ,Лунна кабина ,и сега Крю Драган ! Не са капсули по обясними причини Спейс Шатъл и Буран ! Предстои още една капсула : CST-100 , на Боинг !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Голем смях

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Йонко":

    Може ли един пример за ..научно-техническия прогрес в България ,че нещо не се сещам.Само не ми скачай с компотите Правец и ЕЛКА.И какво е станало с кацането на Луната..и така 12 астронавти кацнаха.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Насран русофил

    13 1 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко путин
  • 12 Електрошок

    23 8 Отговор

    До коментар #1 от "Йонко":

    Кацането на луната съм го следил директно на къси вълни заедно с милиони радиолюбители,а на запад го предаваха по телевизията,а за технически прогрес по онова време пък и сега е смешно да се говори.И когато е направен първият компютър, ние не знаехме какво е двоична система.

    Коментиран от #15, #21

  • 13 незнайко

    7 8 Отговор
    Най накрая. Добре, че се появи Мъск да раздвижи КОНЯРИТЕ !!!
  • 14 русофилска подлога

    17 10 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Интересен факт е ,че от 1992 до сега русия има 100 космически мисии и забележете ,всичките са до станцията Мир или до МКС.Нямат нито една сонда дори която да е била изпратена по-далеч от МКС.Нямат направена дори и една снимка на нещо друго в космоса.Руснаците дори нямат телескоп който да успее да снима Луната..За какво говорим въобще и ще може ли руския обор някога да напусне околоземната орбита ,та било дори и с някакъв малък апарат ? И ти даже си тръгнал да сравняваш този НЕтехнологичен и НЕкосмически руски обор със САЩ ? ха ха

    Коментиран от #18

  • 15 незнайко

    7 8 Отговор

    До коментар #12 от "Електрошок":

    И защо е трябвало да знаем ? Вие да не би да сте знаели ? Двоичната система се учеше по висша математика, може би затова не Ви е била известна на Вас !!! Да се преклоним пред имената на Готфрид Лайбниц и Джордж Бул.

    Коментиран от #22

  • 16 Чичо

    12 11 Отговор

    До коментар #5 от "висок":

    Май никой не знае къде е истината. Но след изявлението на шефа на НАСА от март м.г., че в 21-ви век не могат да построят нова "Сатурн-5" или аналог, и че още не са решили проблема с безопасното преминаване през поясите на Ван Алън, ме навежда на сериозни съмнения. А и не само мен - дори и в САЩ скептиците са твърде много.

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Borislav Popov

    7 12 Отговор

    До коментар #10 от "русофилска подлога":

    Е що не ги ползват и сега совалките ? Какъв им е проблема ? Имат само един кусур - "бум-тряс"!! 50/100 дадоха фира.
  • 18 Borislav Popov

    5 12 Отговор

    До коментар #14 от "русофилска подлога":

    Ти па откъде знаеш ??? Те да не бият тъпана като краварите че имало лед на Марс ? Новината я тиражираха само стотина пъти !!!
  • 19 коментарче

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Чичо":

    Какво значи бум тряс бе шут.Чак и 50-100 дали фира.Ти нещо не си наред и това го доказваш с всеки следващ коментар.Совалките имат около 200 мисии и си свършиха работата перфектно.Ти май си невменяем.Спряха ги защото взимат много ресурси.

    Коментиран от #23

  • 20 коментарче

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "Чичо":

    Няма никаква идея Сатурн5 да се прави на ново ,защото е изключително скъпа ракета.Живеем в 21 век и можем да направим по-добра ракета,която да е и по-икономична.

    Коментиран от #26

  • 21 goni

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Електрошок":

    Направи справка с Джон Атанасов! Лека му пръст на човека! Каква двойчна система, какви компютри бе пич?! Със днешните технологии е изключително трудно да пратиш човек на луната, а още по-трудно е да си го прибереш обратно!:) Спускаем се модул!!!:) Ако, тогава са може ли, то сега до там щеше да има ниско тарифни полети!:)

    Коментиран от #25

  • 22 Електрошок

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "незнайко":

    Ама ти сериозно ли питаш защо е трябвало да се учи двоичната система?!!Имаш ли представа от изчислителна техника?Чувал ли си за Паскал и Гаус?Знаеш ли,че Джон Атанасов не е открил никакъв компютър.Това да не е да си откриеш в килера старите гащи!Откриването на компютъра е дълъг процес с много участници от различни области на науката и да казваме,че Джон Атанасов го е открил е смешно.Това е израз на комлексарщина!

    Коментиран от #24, #33

  • 23 goni

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "коментарче":

    Извинявай, би ли ми припомнил колко совалки се взривиха и беше ли това част от перфектната работа?! Взех да забравям! Колко космонавти загинаха? Лека им пръст на хората! Ааа! Те вече са астронавти! Перфектно!
  • 24 goni

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Електрошок":

    И защо се закачаш с незнайко?! Той, ти пише съвсем други неща. Отговора ти не е адекватен. Освен, ако не си искал да го адресираш до друг!

    Коментиран от #27

  • 25 Електрошок

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "goni":

    Поводът за спора ако не си разбрал е #1 за "разрушения научнотехнически прогрес в България!"И каква справка да правя с Джон Атанасов?А двоичната система трябва да се изучава в началните класове,защото тя формира определен начин на мислене , който е полезен за бъдещите програмисти.

    Коментиран от #28

  • 26 goni

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "коментарче":

    Ама, нещата нещо не вървят,а?! Технологиите напреднаха изключително много! Във всяко едно отношение! Човечеството е много по-богато от 60-те години на миналия век! Не става въпрос нито за липса на технологии, нито за пари! Каква е причината си отговори сам. Въпросът е риторичен!

    Коментиран от #41

  • 27 Електрошок

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "goni":

    Когато двама си мерят спускаемите апарати,не се бутай между тях!Май ти нещо не си адекватен.Прочети пак коментарите и ако разбереш за какво става въпрос,значи следобедният ти махмурлук е минал;)

    Коментиран от #29, #30, #35

  • 28 goni

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Електрошок":

    Вярно че трябва да се изучава! Но тогава светът беше съвсем друг! Сега да! Не би трябвало да има проблем! Колкото до Джон, него Светът го е признал, така че ти какво мислиш няма значение!:) А, да! Научно-техническият прогрес! Никога не сме и няма да бъдем на върха, но имахме добри специалисти! И сега имаме, но не работят за България! Да са живи и здрави и да работят за тия, които плащат най-добре! Ние никога няма да можем да ги задоволим!:)
  • 29 goni

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Електрошок":

    Това със спускаемите апарати ми хареса!:) Не знаех че става въпрос за нещо лично! Извинявам се! Няма да си пъхам пръста между тях!:)

    Коментиран от #32

  • 30 goni

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Електрошок":

    Това със спускаемите апарати ми хареса!:) Не знаех че става въпрос за нещо лично! Извинявам се! Няма да си пъхам пръста между тях!:)
  • 31 Честен човек

    1 3 Отговор
    Аз имам недостатъка да се притеснявам за простотиите и невежеството на други хора , които са мои съотечественици! Тук един джентълмен (недоучил) показва че не му е ясно как може да се отиде до Луната ,та камо ли да излетиш от там и да се върнеш ! Драги goni ,или нещо такова ,я отвори Болшая Сов. Енциклопедия и прочети за програма Аполо ,та поне малко да ти "светне" ,щото излагаш не само себе си ,а и семейството от което произхождаш !

    Коментиран от #34, #36

  • 32 Електрошок

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "goni":

    Призавам!Тук сгафих!За спускаемите апарати става въпрос.Трябваше да напиша модулите или совалките по-точно.

    Коментиран от #38

  • 33 Пешо

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Електрошок":

    Я си нахлупвай чалмата и марш да ближеш на Сорос г-за.
  • 34 Иван Гешев

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Честен човек":

    Едновременно се представяш и като "Честен човек" и като "Електрошок". Проблема ти е с психиката и е сериозен, лекувай се.
  • 35 Кико

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Електрошок":

    А бе до там ли стигнанхте само да ги спускате. Плашиш с умрял ...

    Коментиран от #37

  • 36 goni

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Честен човек":

    Забавен си!:) Предпочитам Жул Верн: " От Земята до Луната и обратно"! Много е поучителна!:) Ако, не си я чел я прочети!:) Колкото до Большая ....! На тях им имам по-малко доверие отколкото дори и наСАЩ!:)
  • 37 Електрошок

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Кико":

    Мани,мани изложих се и пред чужденците!!

    Коментиран от #39

  • 38 goni

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Електрошок":

    Не е кой знае каква грешка. Нищо особено. Надявам се че и няма нищо лично!:)
  • 39 goni

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Електрошок":

    Не ми се вярва! Колко чужденци владеят български?! А, ако го владеят значи не са чужденци!:)
  • 40 Госあ

    3 4 Отговор
    Добре де,аз като лаик в тази област,да попитам специалистите-с какво тази невероятна капсула е по различни и революционна от досега използваните основно руски,но също и европейски и японски автономни и пилотирани кораби ? Благодаря

    Коментиран от #42

  • 41 русофилска подлога

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "goni":

    Мисленето ти е прекалено елементарно и си прекалено неук ,за да се опитваш да разсъждаваш на тая тема.По-добре си трай.За SaturnV говоря специално.

    Коментиран от #46

  • 42 спецялис

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    Разлика нема!И москвича е кола,и ферари е кола.И мойта е жена,и Дженифър Лопес е жена.Сега требе да ти е ясно.

    Коментиран от #45

  • 43 Госあ

    2 3 Отговор
    Да продължа с малко уточнение, при положение че совалките се оказаха толкова нерентабилни и несигурни,с какво точно тези апарати за многократна употреба ги превъзхождат. Правя аналогия с "мега" ракетата на мъск, (по слабо копие на Енергия), която вече е забранена и забраненият проект за руска совалка. Струва ми се че има нещо гнило...

    Коментиран от #44

  • 44 п.п.

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Госあ":

    *забравена * забравената ;)
  • 45 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "спецялис":

    Сравнявай москвич с вилиджър, а не с Ферари . А дженифър лопес ми е противна, радвай се на жена си ;)
  • 46 goni

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "русофилска подлога":

    Сакън! Как ще си позволя да разсъждавам по темата!:) Нали съм неук! Само учени като теб могат да си позволят разсъждения! Боже! Колко мъка има на тоя Свят! Това па, ако ми кажеш от къде е цитата ще те призная за учен!:)

    Коментиран от #48

  • 47 Читател

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "pepy":

    Елементарно Уотсън - в мързеливата събота да се активизират хейтърите и троловете...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Без аналог!!!

    5 6 Отговор

    До коментар #48 от "русофилска подлога":

    Всъщност SLS ще бъде доста скъпа ракета , а Фалкън Хеви е доста далеч от сертифициране за пилотирани полети

    Коментиран от #50

  • 50 русофилска подлога

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "Без аналог!!!":

    Е ти какво очакваше ? Да е евтина ли ? Изтрелването на SaturnV е струвало между 1 и 3 милиарда долара в днешни пари.Изтреслването на SLS ще струва около 500 милиона долара.Така ,че според теб има ли разлика ,при положение ,че SLS може да се окаже дори по-добра ?
  • 51 258

    4 1 Отговор
    Абе някакъв руснак не беше ли летял в космоса преди доста години, Гарин ли беше ИЛИ ГАГАРИН?

    Коментиран от #52

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ханс картечаря

    1 0 Отговор
    Американски частник навря космическата програма на вмирисаните червени боклуци в кучи задник. Четете руска преса и ще видите какъв вой се надига сред ватенките. Пак цял свят им е виновен, че нищо не става от тях.