Отидете към основна версия

10 035 33

Сериозно напрежение между Турция и Германия

  • дениз юджел-
  • германия-
  • турция-
  • напрежение-
  • журналисти

Анкара отказа акредитации на германски журналисти

Снимка: Shutterstock

Турция отне правата за работа на трима германски журналисти в страната. Това предизвика сериозно напрежение между двете страни, съобщава БГНЕС. Външното министерство на Германия нарече решението "неразбираемо" и допълни, че ясно са изложили позицията си пред Анкара.

"Журналистите трябва да работят свободно в Турция. Надяваме се, че акредитациите ще бъдат възстановени скоро", каза говорител на ведомството.

Акредитациите на всички чуждестранни журналисти в Турция се подновяват в началото на годината. Те служат не само като пропуск за посещение на събития, но в някои случаи и като позволение за престой и работа в югозападната ни съседка. Без права за отразяване на събития остават турският кореспондент на вестник "Тагесшпигел" Томас Зайберт, началникът на студиото на държавната ZDF в Истанбул Йорг Брасе и Халил Гюлбеяз от регионалната обществена медия NDR.

През 2017 година отношението на Турция към германски журналисти прерасна в дипломатическа криза. Репортерът на „Ди Велт“ Дениз Юджел прекара една година зад решетките без официално обвинение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: