16 Март, 2019 14:20 4 005 12

Обтегнати отношения между Турция и Германия

  • турция-
  • германия-
  • журналисти-
  • напрежение-
  • томас зайберт

Турция изгони германски журналист

Обтегнати отношения между Турция и Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Отново напрежение между Турция и Германия - без да назоват причините, властите в Анкара отказаха да продължат акредитацията на двама журналисти от водещи германски медии. И докато Турция размисли в случая с кореспондента на обществената телевизия ZDF Йорг Бразе, Томас Зайберт от водещия берлински ежедневник „Тагесшпигел“ беше принуден да напусне Турция, предаде БНР.

Свобода на пресата, върховенство на закона, човешки права - в диалога на Берлин с Анкара това са водещите теми. Анкара обаче залага на икономическото сътрудничество, екстрадирането на гюленисти и повече респект към Турция. Така погледнато, Германия и Турция ги делят светове. Берлин се опитва да възобнови диалога. Но поредното скандално отношение към журналисти от авторитетни медии отново обтегна отношенията.

Кореспондентът на обществената телевизия ZDF Йорг Бразе бе готов да замине за Техеран и от там да информира за събитията в Турция, като коментира, че не е имал никакъв проблем с акредитацията си в Иран, за разлика от властите в натовския партньор Турция. „Решението на турските власти да не подновят акредитацията ми вреди повече на Турция, отколкото на ZDF или лично на мен. Освен това не мисля, че това ще повлияе на колегите, които остават в Турция, да променят начина си на работа. Може би дори обратното - ще им вдъхне увереност да не позволяват да бъдат сплашвани“, коментира журналистът ден, преди властите в Анкара все пак да размислят и да подновят документите му.

„Очевидно решението на турските власти има за цел да сплаши всички чужди кореспонденти в страната. Няма да успеят. Ние ще продължим да информираме от и за важната държава Турция - без предразсъдъци, по същество, но и критично“, обеща интендантът на обществената телевизия Томас Белут.

И докато ZDF още в следващите дни ще продължи да излъчва коментарите и репортажите на своя кореспондент, влиятелният берлински ежедневник „Тагесшпигел“ - за сега - остава без кореспондента си в Истанбул Томас Зайберт. Главният редактор на изданието Матиас Мюлер фон Блуменкорн: „За нас категорично става дума за произвол на турската администрация, която изпраща сигнал към чуждите кореспонденти и медиите им: ние ви контролираме“.

„Това е начин да бъдат наказани чужди медии, но същевременно е и сигнал към всички останали журналисти“, коментира Джан Дюндар, бившият главен редактор на опозиционния „Джумхюриет“, който заради заплаха за живота си емигрира в Германия. Заради скандала Кристиян Мир от „Репортери без граници“ настоя: „Германското правителство би трябвало да реагира, като постави под съмнение стоплянето на отношенията с Турция, което бе постигнато през последните месеци, ако положението на местните и чуждите журналисти не се подобри“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    19 20 Отговор
    Султанът Ердоан накрая ще го духа...скара се с всички...да беше пукнал по време на пуча...
  • 2 Инфо

    12 17 Отговор
    "Докато в южната част на Кипър достиженията на правото на ЕС са в сила, в северната му част са в сила достиженията на правото на Анкара. При ислямистката фашистка диктатура на Тайип Ердоган и неговата партия човешките права бяха премахнати в Турция, правосъдието се превърна в камшик срещу опозицията и затворите бяха пълни с хора, които извършиха престъплението, изразявайки мнението си. В Кипър окупацията не е само военна, тя се превръща в политическа окупация от години, тъй като поради систематичното прехвърляне на населението от Турция демографската структура се е влошила и кипърските турци стават малцинство. Преселниците от Турция достигат пет пъти повече кипърски турци. Изправени сме пред опасността заселници да се превърнат в местни жители и местните жители да останат без дом, докато разграбването на земите на кипърските гърци, които бяха заклани от насилието с оръжие през 1974 г., продължава." / Кипърски турчин журналист, кандидат за евродепутат, на пресконференция в Никозия
  • 3 КАСАПИНА

    20 20 Отговор
    Неблагодарници са племето наречени турци ,това което са постигнали досега ,се дължи на 90% от Германия, и занапред без нея са загубени ,не е нормално да хапят ръката която ги храни ,това го правят само дръгливите псета , не обяснявайте ние колко сме зле, репертоара ви е един и същ и малоумен.
  • 4 Слави

    15 24 Отговор
    Eто че платените турски лакеи се появиха, взеха да раздават минуси, но пък кой ли ги гледа.

    Коментиран от #6

  • 5 Анти трол

    22 4 Отговор
    Това не са немски медии, а еврейски.
  • 6 bye bye турция

    12 6 Отговор

    До коментар #4 от "Слави":

    Скоро ще се появят за да коментират, тоест за да псуват и заплашат. Само да получат инструкции от посолството първо а после веднага са тук ...
  • 7 нервен

    4 5 Отговор
    Изтребете ги тия измаилтяни
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Герчек

    11 2 Отговор
    И НИЕ ИСКАМЕ ДА ГОНИМ ТАКИВА ЖУРНАЛИСТИ ДЕТО ЕДНО ВИЖДАТ АМА ДРУГО ПИШАТ .В БГ ПАРЛАМЕТ НЯМА МЪЖ КАТО МЪЖ САМО ПОДМАЗВАЧИ .
  • 10 Кико

    6 1 Отговор
    Изгони ги всичките. Вземи шаблона за цвят на кожата от един твой сънародник и действай
  • 11 бомбата

    1 4 Отговор
    Дано скоро си избият комплекса за Хитлер, че само швабата ще оправи резаните и вместо полумесец джагалите ще веят пречупения кръст.
  • 12 56789

    1 2 Отговор
    Сега е ред на Германия да изгони всички турски гастербайтери, които от много време са се настанили там. Вярно е, че работят, особено сравнени с останалата мюсюлманска напаст, но представляват заплаха не само за Германия. Ердоган се оказа много неблагодарен диктатор, особено напоследък. Докъде ли ще стигне нахалството му?
Новини по държави: