Отидете към основна версия

3 327 21

Политиката на САЩ не гарантира сигурността на Европа

  • сащ-
  • александър перенджиев-
  • ес

Александър Перенджиев смята, че ЕС трябва да вземе инициативата

Снимка: Shutterstock

Време е Европейският съюз да поеме инициативата за съхраняване и модернизиране на Договора за ракетите със среден обсег, смята руският военен експерт Александър Перенджиев. В интервю за предаването „Събота 150“ той обясни:

„Именно Евросъюзът трябва ясно да заяви, че е заинтересован от съхраняването на този договор, който обаче трябва да бъде модернизиран. Смятам, че модернизацията трябва да върви по пътя на вече съществуващия Договор за неразпространение на ядрените оръжия. Всъщност тези два договора са свързани. Договорът за неразпространение на ядрените оръжия включва стимулиращи механизми за присъединяване към него. Става дума за това, че който се присъединява към този договор, получава правото да използва технологии за развитие на ядрената енергетика. Мисля, че ако се тръгне по този път, то е възможно в бъдеще да бъдат привлечени и Китай, и Пакистан, и Индия, и даже Северна Корея и Израел“.

Според експерта санкционната политика на Съединените щати и Европейския съюз спрямо Русия много вреди на постигането на всеобщо споразумение в сферата на международната ядрена сигурност.

„Мисля, че когато говорим за сигурност и то за ядрена сигурност, не са нужни вече никакви игрички и възпитаване на някого чрез санкции. Трябва да протягаме ръце един към друг. Не може да се каже, че с Русия няма никакво икономическо взаимодействие“, категоричен е Перенджиев и изказа мнение за европейската позиция:

„Евросъюзът също трябва да преразгледа мястото и ролята си в този променящ се свят, а не да поддаква на Съединените щати. Мисля, че Европейският съюз ясно трябва да заяви позицията си. При това става дума не за нещо, което не се отнася до Евросъюза. Става дума именно за сигурността на държавите, които влизат в него. В настоящия момент политиката на Съединените щати не гарантира сигурността на Европейския съюз. Ако говорим просто за военната сигурност, то можем някак да си затворим очите. Когато обаче става дума за сигурността в ядрената сфера, всичко е много по-сериозно и по-опасно“.

Александър Перенджиев смята, че и България като страна-членка на ЕС трябва да постави въпроса за повишаването на неговата значимост в международната политика, преди всичко в сферата на международната ядрена сигурност:

„В настоящия момент това е единственият път за спасяване не само на Европа, но и на света. Защото може би светът днес върви към такива опасности, механизмите за предотвратяването на които стават все по-малко. Затова Евросъюзът трябва да помисли и да каже тежката си думи по този въпрос“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини