Last news in Fakti

9 Март, 2019 18:55 3 313 21

Политиката на САЩ не гарантира сигурността на Европа

  • сащ-
  • александър перенджиев-
  • ес

Александър Перенджиев смята, че ЕС трябва да вземе инициативата

Политиката на САЩ не гарантира сигурността на Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Време е Европейският съюз да поеме инициативата за съхраняване и модернизиране на Договора за ракетите със среден обсег, смята руският военен експерт Александър Перенджиев. В интервю за предаването „Събота 150“ той обясни:

„Именно Евросъюзът трябва ясно да заяви, че е заинтересован от съхраняването на този договор, който обаче трябва да бъде модернизиран. Смятам, че модернизацията трябва да върви по пътя на вече съществуващия Договор за неразпространение на ядрените оръжия. Всъщност тези два договора са свързани. Договорът за неразпространение на ядрените оръжия включва стимулиращи механизми за присъединяване към него. Става дума за това, че който се присъединява към този договор, получава правото да използва технологии за развитие на ядрената енергетика. Мисля, че ако се тръгне по този път, то е възможно в бъдеще да бъдат привлечени и Китай, и Пакистан, и Индия, и даже Северна Корея и Израел“.

Според експерта санкционната политика на Съединените щати и Европейския съюз спрямо Русия много вреди на постигането на всеобщо споразумение в сферата на международната ядрена сигурност.

„Мисля, че когато говорим за сигурност и то за ядрена сигурност, не са нужни вече никакви игрички и възпитаване на някого чрез санкции. Трябва да протягаме ръце един към друг. Не може да се каже, че с Русия няма никакво икономическо взаимодействие“, категоричен е Перенджиев и изказа мнение за европейската позиция:

„Евросъюзът също трябва да преразгледа мястото и ролята си в този променящ се свят, а не да поддаква на Съединените щати. Мисля, че Европейският съюз ясно трябва да заяви позицията си. При това става дума не за нещо, което не се отнася до Евросъюза. Става дума именно за сигурността на държавите, които влизат в него. В настоящия момент политиката на Съединените щати не гарантира сигурността на Европейския съюз. Ако говорим просто за военната сигурност, то можем някак да си затворим очите. Когато обаче става дума за сигурността в ядрената сфера, всичко е много по-сериозно и по-опасно“.

Александър Перенджиев смята, че и България като страна-членка на ЕС трябва да постави въпроса за повишаването на неговата значимост в международната политика, преди всичко в сферата на международната ядрена сигурност:

„В настоящия момент това е единственият път за спасяване не само на Европа, но и на света. Защото може би светът днес върви към такива опасности, механизмите за предотвратяването на които стават все по-малко. Затова Евросъюзът трябва да помисли и да каже тежката си думи по този въпрос“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Вал

    41 1 Отговор
    Пи нареждане на сащ европейските държави приеха, и приемат така наречените "бежанци", които създадоха анархия във иначе подредения сввт! Парите, които сущите тези уж бедни бежанци, които пкащат, за да стигнат до Европа, и които бягат от мизерията в собствените си страни, пак идват от сащ! От къде един афганистанец примерно ще има 3-4-5 хиляди евро, нали е беден? Сащ са в основата на целия този фарс, наречен "бежанска криза"!!
  • 2 Реалист

    6 47 Отговор
    „В настоящия момент това е единственият път за спасяване не само на Европа, но и на света." - ако мога да допълня "експерта" - разкарайте ботокса с комплеките от власта в Кремъл и веднага ще намалите ще спасите целия свят. За всеки един мислещ човек е ясно че пути създава напрежение за да се задържи кликата му на власт. А Европа се е научила от къде идва опасноста - винаги от ИЗТОК.

    Коментиран от #9, #11

  • 3 onq s konq

    5 28 Отговор
    Ал.Перенджиев НЕ Е АКТУАЛЕН да иска България да поставя някакви въпроси "като страна-членка на ЕС" пред който и да е в Европа,защото РУСОФИЛИТЕ У НАС ОТДАВНА РАБОТЯТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС ...и вече са почти на финала.Така че просто да не ни занимава с неговите си РУСКИ ПРОБЛЕМИ,защото ставаме НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА!

    Коментиран от #6

  • 4 ГостЪ

    14 1 Отговор
    То топлата вода русаците я откриха в Берлин отдавна . Сега елита , като обеди лумпенясалото общество , че положението
    на света е безкрайно страшно ще се юрнем в поредната криза или световна война , а господарите на всички ,, суперсили ,, доволни ще потриват ръце
    седнали си спокойно заедно .
  • 5 Бачо Киро

    29 1 Отговор
    САЩ винаги работят за себе си. Всеки, който смята, че им дреме за него, е пълен идиот.
  • 6 Реалист

    1 11 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Вече те бия по броя на минусите - значи съм по-близо до истината :):):)

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Браво, "реалист"! Поздравления! Като се замисля тук сте няколко пророка, кой от кой "по близо до истината". Интересно ми е обаче, какво стои зад иронията при избора ви на никнеймове?! Сигурно същото неразбрано от простосмъртните "пророчество". Ти - "реалист", оня другия "Българин"?! Прав си, но частично! Последното десетилетие опасността за Европа ЕМИГРИРА от юг, югоИЗТОК - принудена и финансирана отвъд океана, разположен ЗАПАДНО от Европа. Но това все пак е реалността, а не пророчество! .... Абе дали пък не ни е объркано разбирането за Света "in general" на над, простосмъртните?! Я кажи откъде изгрява Слънцето в твоя свят? От Запад ли?! ;)
  • 8 Само питам

    3 10 Отговор
    Защо трябва да се публикуват руски пропагандни изказвания на разни руснаци? Сайта руски ли е или се изд роа от руската кочина ?

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Стойчо Караилиев

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Опасността идва от Ротшилд, Рокфелер, Барух, илюминатите, Папската институция и капитализма. Всички тези неща къде са?
    На запад! Абсолютно винаги от края на 15 и началото на 16 век опасността е идвала от запад и от безскрупулно-агресивната инвазивна външна политика на запада!
    Финансирането на войни, подтикването и създаването на бежански кризи, умишленото държане в бедност и недостиг на храни в Африка и т.н. САЩ казват на Европа как и какво да прави и че е длъжна да приеме бежанците, които са прогонени от САЩ, от техните държави. Помните ли че преди известно време САЩ изпратиха няколко хиляди морски пехотинци на границата с Мексико да предотвратят влизането на хиляди бежанци идващи от Хондурас, Гватемала и Салвадор?!! Значи Европа може да приеме няколко милиона бежанци, а САЩ не могат няколко хиляди, защото това щяло да дестабилизира икономиката, престъпления и да подбият цената на труда. Иначе Европа може и няма да се случи това!
    ПОЛИТИКАТА НА САЩ ГАРАНТИРА САМО И ЕДИНСТВЕНО БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА САЩ ЗА СМЕТКА НА ОСТАНАЛИЯ СВЯТ!
    Ще ви дам за пример само едно нещо. Проверете ГО! Иран-контри!

    Коментиран от #14

  • 10 Стойчо Караилиев

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Чети, мисли, разсъждавай и чак тогава давай мнение и пиши коментари, ако можеш всичко това, разбира се!
  • 11 Не си добре

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Ако трябва да бъдем честни заплахата за Европа е била в нейния център а не от изток

    Коментиран от #13

  • 12 Реалист

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Оригинала е руски! В тоя се опитват да го играят "балансирани" но обикновенно дават трибуна на агент Димитър (Кеворк), Симов, Зарков, редовно на МилиЙончева. Ако искаш да четеш само новини - 24 часа. Тук е вонящата клоака на бсп и трябва да се почиства. Показателна е "класацията" им за коментари.
  • 13 Реалист

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Не си добре":

    Добре съм, благодаря за загриженоста! Монголи, турци, имигранти - руснаци - все от изток. Защо помощите по плана Маршал не дойдаха от изток, а от запад? Защо технологиите и прогреса идват от запад? От татаро-монголите и сега последните 20 години само агресии и нападнати съседи - Приднестровието, Крим, Грузия, заплахи към Прибалтийските републики, убийството на премиер на Полша, Донецк и Луганск цяла военна операция която продължава с наемници от вагнер. Защо това го няма в центъра на Европа а има спокоен труд и живот със висок стандарт за средния европеец. Мисли!

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Реалист

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Стойчо Караилиев":

    Не си прав - погледни статистиката за раждаемоста в Африка и арабските държави. На някои места населението се е УТРОИЛО... Те не са прогонени от САЩ, те са като скакалците които търсят нови полета които да опасат. Арабите от 150 милиона за 50 години са станали НАД 450 МИЛИОНА. Алжир, Мароко, Тунис, Египет се задъхват от младо БЕЗРАБОТНО население. Повтаря се съотношението с Иран преди мюслитата начело с Хомейни да вземат власта. Единственния изход според мен е възприемане на политиката на САЩ за Европа - подбор на желаещите със образование, религия и умения.
  • 15 Дивуй

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Много на сериозно се вземаш.
  • 16 Стойчо Караилиев

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Арабите стават повече, защото в началото на 20-ти век запада започва да им купува петрола, след като преди това го открива там. И така от едни пустинни племена, арабите стават много богати и затова се множат. Населението на Африка в повечето страни има много малък естествен прираст поради голямата смъртност, недохранване и граждански войни. Наистина африканското население се е увеличило значително в сравнение с 1950-1960г., но там е може би най-ниският естествен прираст. Не говорим за негативен. Агресивната инвазионна политика на запада, целяща заграбване и експлоатация на на целия познат свят води до дестабилизирането на различни региони по света. Започнете с конкистадорите, изтребването на индианците, инвазията за роби в Африка, колонизирането на Африка, Азия, Австралия. Само в Япония са ударили на камък. Пример: Източно-индийската компания, апартейда и т.н. На още едно удрят на здрав камък. Това е опита на англичани и французи да колонизират Афганистан.
    Защо запада има агресивна инвазивна световна политика?!
    Всичко почва с търсенето на алтернстивен път към Индия през 15 век. Още по-рано по времето на кръстоносните походи, рицарите грабят и убиват по пътя си и тук идва и историята, където Калоян им такова мамата. Най-голямата част от тях тръгват на съзнателно плячкосване, грабежи и завземане!
    Историята го казва! Запада е експлоататор!
  • 17 Реалност

    3 0 Отговор
    Кат Русия няма втора
    тъй могъща на света;
    тя е нашата подпора,
    тя е нашта висота!

    Руска сила, руска воля,
    руска кръв и руский пот
    ще избавят от неволя
    наший падналий народ.

    Бог поддържа крепка мишца
    и ръка спасителна;
    той е вложил ней в десница
    сабя отмъстителна.

    Нам Русия е надежда,
    руский цар е наший спас –
    никой друг не ни поглежда,
    не помисля зарад нас.

    Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.

    Спекуланти са омразни –
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи.

    Род и вяра е идея
    за Русия най-света;
    нейний подвиг е за нея –
    благородна й целта.

    Със Русия днес съгласни
    да застанем брат до брат
    и да станем сопричастни
    в този неин подвиг свят.

    Долу всички спекуланти,
    да сломи се техний рог;
    да смирят ся интриганти,
    да живее руский бог!
  • 18 мнение

    1 0 Отговор
    Как ще стане това, като повечето политици в ЕС на отговорни позиции, са зависими от американците по един или друг начин?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Трол Тролев

    0 0 Отговор
    Разбирасе,че САЩ не гарантира сигурността на ЕU, друго си е, когато Русия ти я гарантира.