Отидете към основна версия

16 038 9

Индия тества ракета - чудовище

  • индия-
  • ракета-
  • агни – v
Агни-ІІ бе изстреляна с военни почести

Индия ще тества днес балистичната си ракета с далечен обсег „Агни – V“, която може да носи ядрена бойна глава. Ракетата, която е собствено производство, е с обсег от 5 000 км. и се да бъде изстреляна от източния щат Ориса. Счита се, че единствено Китай, Русия, Франция, САЩ, Израел и Великобритания разполагат с ракети от подобен огромен обсег, пише Би Би Си.

Делхи твърди, че „Агни - V“ е създадена, за да отговори на днешните заплахи пред сигурността на страната. „Това е спирачка, за да се избегнат войни и тя не е насочена към определена държава“, заяви Рави Гупта, говорител на Департамента за военни проучвания, цитиран от АФП.

International Business Times нарича ракетата „Убиецът на Китай“. Двете държави, които са ядрени сили, отдавна са в състояние на съперничество по между си.

„Агни-5“ е най-сложното оръжие, с което Делхи разполага. Името й идва от думата „пожар“ на санскрит. Тя ще е крайъгълният камък на противоракетната отбрана на страната. Ракетата тежи 50 тона, дължината й е 17,5 м., диаметърът – 2 м.

През 2010 година Индия успешно изстреля предишното поколение на ракетата - „Агни-ІІ“, която е с обсег от 2 000 км.

Делхи увери, че следва политиката никога да не нанася първия удар. Експерти обаче са на мнение, че ракетата, която е светъл сигнал за технологичния напредък на Индия, може да се използва за много други цели. 

Макар и отдавна планувано, изстрелването идва само седмица след фиаското със спорната ракетата – носител на Северна Корея – "Инха-3".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини