Last news in Fakti

18 Април, 2012 11:44 16 034 9

Индия тества ракета - чудовище

  • индия-
  • ракета-
  • агни – v
Индия тества ракета - чудовище - 1
Агни-ІІ бе изстреляна с военни почести

Индия ще тества днес балистичната си ракета с далечен обсег „Агни – V“, която може да носи ядрена бойна глава. Ракетата, която е собствено производство, е с обсег от 5 000 км. и се да бъде изстреляна от източния щат Ориса. Счита се, че единствено Китай, Русия, Франция, САЩ, Израел и Великобритания разполагат с ракети от подобен огромен обсег, пише Би Би Си.

Делхи твърди, че „Агни - V“ е създадена, за да отговори на днешните заплахи пред сигурността на страната. „Това е спирачка, за да се избегнат войни и тя не е насочена към определена държава“, заяви Рави Гупта, говорител на Департамента за военни проучвания, цитиран от АФП.

International Business Times нарича ракетата „Убиецът на Китай“. Двете държави, които са ядрени сили, отдавна са в състояние на съперничество по между си.

„Агни-5“ е най-сложното оръжие, с което Делхи разполага. Името й идва от думата „пожар“ на санскрит. Тя ще е крайъгълният камък на противоракетната отбрана на страната. Ракетата тежи 50 тона, дължината й е 17,5 м., диаметърът – 2 м.

През 2010 година Индия успешно изстреля предишното поколение на ракетата - „Агни-ІІ“, която е с обсег от 2 000 км.

Делхи увери, че следва политиката никога да не нанася първия удар. Експерти обаче са на мнение, че ракетата, която е светъл сигнал за технологичния напредък на Индия, може да се използва за много други цели. 

Макар и отдавна планувано, изстрелването идва само седмица след фиаското със спорната ракетата – носител на Северна Корея – "Инха-3".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Public Owner

    5 0 Отговор
    Опаааа нещо на ООН отново не им се връзва версията за Иран. Защо им пречи че Иран ЕВЕНТУАЛНО щял да има ядрено оръжие, а пък за Индия нямат против!?!?!?!?!? Еми отговора е елементарен ама нещо по медооте пак се опитват да ни промиват мозъците - правителството на Иран не е корумпирано и купено като това на Индия. Ционистите използват Индия и всички купени и продадено държави в региона за да окупират постепенно Иран, като видяха че няма да могат да ги купят с пари ще ги завладеят насилствено. Толкова е елементарно и очевидно, че само слепец не би видял каква е работата! "ядрената програма на Иран трябва да спре" - това ни казват по всички вяврейски пропагандни медии!!! А защо Индия трябва да има!? И Защо унищожиха Българската армия!? Ами защото въпреки че България е продадена вече, пак ги е страх да имаме силна армия защото помнят ген. Луков и Владимир Вазов! Просто смях в залата, да си измислят по добри лъжи господата от ООН и т.н. че вече са мега жалки!!!!!

    Коментиран от #4

  • 2 С300

    4 0 Отговор
    Браво браво, хубаво да четат наще продажници. ------ "Делхи твърди, че „Агни - V“ е създадена, за да отговори на днешните заплахи пред сигурността на страната. „Това е спирачка, за да се избегнат войни и тя не е насочена към определена държава“

    Те какво направиха с нашите "спирачки", които бяха в Стара планина? Бяха пре достатачни да откажат и двата ни южни съседа дори да си помислят за каквато и военна агресия към България
  • 3 Марков

    1 2 Отговор
    Нищо чудно и тази да се разпадне ,като на северна корея Инха-3.
    Хората инвестират в техника явно ,ще затриват някой народ.
  • 4 ооне

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Public Owner":

    @1-Public Owner „Договор за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) е израз на инициативата на голяма част от международната общност за ограничаване на разпространението на ядрени оръжия, ядрени материали, технологии и информация с потенциал за военно приложение. Той влиза в сила на 5 март 1970 и до момента към него са се присъединили 189 страни, пет от които са официално признати за ядрени сили: САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай (те са и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН)”.
    Индия е ядрена сила с първи опит през далечната 1974 г !!!, и ядрената им програма е била факт преди подписването на (ДНЯО) от 1970 г. Какво си захленчил за тия фанатици иранците? ООН е против нови мераклии за ядрено оръжие, особено ако става въпрос за долнопробни режими като техния, който даже и интернета спря наскоро. Какви икономически развити и демократични държави които имат ресурс за атомно оръжие се отказаха доброволно от него, та тоя ли долен режим ще го има. Нема да го бъде това иранското не го ли разбрахте, независимо как!

  • 5 лаик

    0 1 Отговор
    пакистан станаха ядрена сила преди около 10-ина годинки!!!
  • 6 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    До С300 коментар №2
    Подкрепяме Вашия коментар!Ако бяха останали"ГУРЛОТО"и "ТЕЛИШ"
    някой щеше да си сверява часовника с БЪЛГАРИЯ!!,но за съжаление ние сме си продажници и негодници!
  • 7 капитен

    1 0 Отговор
    до иракли; с нашите 8к14 плашехме само гаргите.като тръгнехме на учение веднага ни засичаха и почваха да се бъзикат .
  • 8 nostradamus

    0 1 Отговор
    svetat se gotvi za masovo iztreblenie.....
  • 9 ьъз

    0 0 Отговор
    на мерни единици от система SI не се пише точка /км/. на вниманието на всичко четящи