Отидете към основна версия

2 220 18

Макрон с остро обвинение към „жълтите жилетки”

  • жълти жилетки-
  • макрон-
  • възмущение-
  • протест

Опитали са се да „унищожат републиката”

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Франция Емануел Макрон остро осъди съботния вандализъм на „жълтите жилетки” в Париж. По неговите думи протестиращите възнамеряват да „унищожат републиката”. „Това, което стана на Шанз-Елизе не може вече да се нарече протест. Това са хора, които искат да унищожат републиката. В това са замесени всички онези, които бяха там”, написа в своя профил в социалната мрежа Twitter Макрон. Той също така подчерта необходимостта от приемането на „силни решения”, за да се предотврати нов подобен инцидент.

Протестите на „жълтите жилетки” започнаха в средата на ноември 2018 г. с искане да не се повишават акцизите на горивата и цената на бензина. Властите обявиха мерки, които трябваше да успокоят ситуацията, но недоволството от водената социална политика е толкова голямо, че протестиращите продължават да излизат на улицата. На 16 март беше проведен 18-тия протест, в който взеха участие над 7000 души. Част от протестиращите са били „настроени агресивно и са дошли на мероприятието с цел разрушаване”, съобщиха от френската полиция. Властите са били принудени многократно да използват сълзотворен газ и водна струя.

По информация на телевизионния канал BFMTV, няколко демонстранта са запалили офис на банка La Banque Tarneaud, разположен на партерния етаж на жилищна сграда в близост до Шанз-Елизе.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: