Отидете към основна версия

6 792 66

Скандал! Ердоган скара жестоко Австралия и Турция

  • австралия-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • скот морисън-
  • крайстчърч

Австралийският премиер не прие извиненията на Анкара за изявление на Ердоган

Снимки: БГНЕС/EPA

Австралийският премиер Скот Морисън отказа да приеме извиненията на Анкара за спорните коментари, направени от турския президент Реджеп Ердоган след нападението срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч, предаде DPA.

Посланикът на Турция беше призован в канцеларията на Морисън в Канбера. "Не приемам извиненията, които бяха предложени за тези коментари", заяви премиерът след срещата, визирайки обясненията, че казаното се дължи на моментна разпаленост или в контекста на предизборна кампания. Той подчерта, че изказванията са били "изключително обидни за австралийците и много неразумни в тази чувствителна обстановка".

"Ще изчакам да видя каква ще е реакцията на турското правителство, преди да предприемем други действия, но мога да ви кажа, че всички варианти са на масата", добави Морисън.

Очаква се австралийската външна министърка Марис Пейн да се свърже с турския си колега Мевлют Чавушоглу в най-скоро време.

Австралийският премиер заяви, че изказванията на Ердоган "нарушават обещанието, което е изсечено в камъка на Галиполи", където са погребани множество австралийски и новозеландски войници, загинали през Първата световна война. Първият президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк заяви, че загиналите там войници "сега лежат в земята на приятелска страна. Затова почивайте в мир...след като загубиха живота си на тази земя, те станаха и наши синове".

По-рано Ердоган се изказа крайно негативно за австралийците, които осъждат исляма и заяви, че за тях е по-добре да не посещават Турция, като напомни за гибелта на австралийски и новозеландски войници в битката при Галиполи.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: