Last news in Fakti

12 Август, 2019 17:10 2 664 5

Граждани масово дават оръжията си в Нова Зеландия

  • крайстчърч-
  • оръжия-
  • атентат-
  • мюсюлмани-
  • нова зеландия

Нова Зеландия затегна мерките след атентата

Граждани масово дават оръжията си в Нова Зеландия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Над 10 000 броя огнестрелни оръжия са предали жителите на Нова Зеландия в рамките на правителствена програма за изкупуване на оръжията, забранени след терористичните атентати от 15 март в Крайстчърч, съобщи телевизия Си Ен Ен.

По нейни данни през първия месец от кампанията новозеландската полиция е провела над 90 публични прояви с цел събиране на полуавтоматични оръжия, автомати и боеприпаси за тях. През това време над 7 хил. собственици са предали на властите 10 200 бройки срещу обезщетение според вида и състоянието на оръжията. Още над 1200 души са предали оръжия, придобити нелегално - без обезщетения, но и без да им се търси отговорност за незаконно притежание.

След атентатите в джамии от Крайстчърч през март Нова Зеландия забрани притежанието на полуавтоматични оръжия, автомати, както и на части и боеприпаси за тях, предаде ТАСС. За нарушителите бяха предвидени присъди до пет години лишаване от свобода. Кампанията за изкупуване на забранени оръжия, започнала на 12 юли, ще продължи до 20 декември. Властите ще изразходват за нея близо 200 милиона новозеландски долара (129,9 милиона щатски долара).

При нападенията на 15 март в Крайстчърч загинаха 51 души и още 50 бяха ранени. Стрелецът - 28-годишният австралиец Брентън Тарант, бе обвинен в убийства, опити за убийство и терористичен атентат, но заяви пред съда, че е невинен. Следващото заседание по делото е насрочено за 4 май 2020 година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мангалията е доказано вредна

    10 9 Отговор
    Явно съвсем скоро ще тръгне и там проекта за масова циганизация.
  • 2 Нищо не пречи

    1 0 Отговор
    Поне по едно автоматче да им оставят за свадбарски салюти,да могат достойно да отговорят на веселбата: https://fakti.bg/world/402188-premier-strela-s-kalashnikov-na-svatba-video
  • 3 мали мали

    1 3 Отговор
    Няма да е зле вместо помощи да им се даде чифт пищови и една базука и само им гледа и събира, като удари две ракии и ще е рамбо българска кръв
  • 4 Нео

    5 4 Отговор
    Ето така се прави. Тези хора 24 часа след инцидента промениха закона и веднага го прилагат. В САЩ с молитви и некадърен президент няма да стане!
  • 5 Будали.

    5 1 Отговор
    Еми тва е.