Отидете към основна версия

2 168 43

Гърция протестира заради тормоз на турски изтребители

  • гърция-
  • турция-
  • изтребители-
  • тормоз-
  • алексис ципрас-
  • нато

Отново напрежение между натовски съюзници

Снимка: БГНЕС/ EPA

Очаква се Атина да изпрати протестна нота в Анкара за нарушение на гръцкото въздушно пространство над Егейско море и рисково прелитане до хеликоптера на премиера Алексис Ципрас. Самият Ципрас съобщи вчера за инцидент с турски военни самолети, които са принудили хеликоптера, в който пътува за островите Агатониси да извърши рискови маневри.

Опитни пилоти коментират пред медиите, че случаят е рисков за живота на пътуващите в гръцкия хеликоптер. Анкара опроверга информацията на гръцкия премиер с обяснение, че подобен инцидент въобще не е имало. Никой в Гърция обаче не се съмнява в достоверността на думите на премиера, който каза:

„Турските военни самолети принудиха екипажа на хеликоптера, в който пътувах, да извърши ниски прелитания, докато изчакаме да пристигнат гръцки отбранителни самолети. В последствие турските самолети бяха принудени да напуснат гръцкото въздушно пространство“. Само вчера в деня на националния празник гръцката въздушна охрана е засякла 47 нерегламентирани навлизания на турски военни машини в гръцкото въздушно пространство над Егейско море.

Опозицията настоява не само за протестна нота срещу Анкара, но и за изясняване на случая в рамките на НАТО и Европейския съюз. Военни специалисти коментираха пред медиите, че това е прецедент, който е поставил на риск живота на гръцкия премиер, предаде БНР.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: