Отидете към основна версия

8 649 38

"Путин е убиец" в Киргизстан

  • киргизстан-
  • владимир путин

Двойка, протестирала срещу визитата на руския президент, беше арестувана за подстрекаване към омраза на расова основа

Снимки: БГНЕС/EPA

Двойка беше задържана в Киргизстан заради подстрекаване към расова омраза, след неин протест срещу визитата на руския президент Владимир Путин в централноазиатската държава, предаде AFP, като се позова на адвокат на арестуваните.

Нурлан Каримшаков и Гулзана Имайева бяха арестувани по време на протест пред руското посолство в Бишкек, столицата на Киргизстан, разказа адвокатът на двойката Замир Джушев. Те са обвинени в подстрекаване към расова ненавист, това е сериозно престъпление, за което те може да получат до 10 години затвор, каза адвокатът и допълни, че обвиненията са тотално неоснователни.

Според привърженици на двойката тя носела плакати, на които пишело "Владимир Путин е убиец и окупатор". Двойката скандирала призиви към Русия да напусне военната база, която контролира в Киргизстан.

Киргизстанската полиция потвърди ареста на двойката. Според съдебна и лингвистична експертиза плакатите, носени от двамата задържани, върху които пишело, че Путин е убиец, съдържат призиви към расова, религиозна или национална омраза, се казва в съобщение на полицията. Тя твърди, че пистолет, муниции, 17 600 долара и паспорти с визи за Мексико са били открити в къщата на задържаната двойка, претърсена след ареста.

Путин пристигна на държавна визита в Киргизстан по-рано. По време на визитата двете страни се споразумяха за удължаване на наема на руската военна база в Киргизстан и за увеличаване на годишната сума за този наем на 4,7 милиона долара.

Русия наема военна база в Киргизстан от 2003 г. През 2012 г. Бишкек удължи с 15 години отдаването под наем на Русия на базата срещу руско обещание да анулира 180 млн. долара от дълга на страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Защо има руски войници в Киргизстан? Путин отговори

    Присъствието на руски военни в Киргизстан има съществен принос за укрепване на отбранителната способност на тази страна, както и за гарантиране на сиг ...
    28.03.2019
    11 357
    55
  • Психопат ли е Путин?

    Руският президент Владимир Путин има поведение на инфантилен социопат. Това заяви психиатърът Джон Фейлън, цитиран от „Сън“. Британския ...
    26.03.2019
    14 261
    109
  • Ким Чен-ун отива на гости при Путин

    В ход е планирането на посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Русия, предаде РИА Новости, позовавайки се на руския сенатор Александър Башкин ...
    25.03.2019
    7 224
    26