Отидете към основна версия

9 483 14

Франция пак показа мускули пред САЩ

  • сащ-
  • франция-
  • ес-
  • преговори

Париж отново блокира търговските преговори между Брюксел и Вашингтон

Снимка: Shutterstock

Франция продължи да блокира, сама срещу останалите страни членки, даването на мандат за начало на търговски преговори между ЕС и САЩ. Новите предложения не успяха да променят позицията ѝ, предаде Франс прес, позовавайки се на информирани източници.

Непреклонността на Париж безпокои особено силно Берлин, тъй като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплашва да наложи мита на европейските коли, а за германската икономика автомобилостроителният сектор е жизненоважен.

Французите се страхуват, няколко седмици преди европейските избори през май, от появата на призрака на крайно непопулярното широкообхватно търговско споразумение - Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP). То бе предмет на преговори между Вашингтон и Брюксел преди прекратяването им през 2016 година. Париж иска гаранции по опазването на околната среда преди да започнат преговорите.

"Французите блокират, но те са изолирани", обобщи ситуацията източник от ЕС след днешната среща на страните членки в Брюксел.

Според дипломатически източник "Франция наистина поставя на тежко изпитание търпението на другите страни членки".

"Достатъчно дръзко е да блокираш нещо, което всички искат", добави същият източник, според когото Париж може да съжалява за това по-късно.

ЕС и САЩ полагат усилия от 8 месеца да превъплатят обявеното в края на юли 2018 година примирие по търговските спорове чрез постигане на митническо споразумение, ограничаващо се с промишлените стоки.

Доналд Тръмп засили натиска върху европейците, като няколко пъти ги заплаши да наложи мита на автомобилите им, ако преговорите не напреднат. Той трябва да вземе решение по този въпрос в средата на май.

На последната среща французите поискаха "повече време", докато германците заявиха, че чакането отслабва позициите на европейците, според източника от ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: