Отидете към основна версия

1 816 46

"Жълтите жилетки" отново блокираха Франция - Март 2019

  • жълти жилетки-
  • франция-
  • протест-
  • еманюел макрон

Банките призоваха да бъде сложен край на агресията срещу техните офиси

Снимка: БГНЕС/EPA

Френските "жълти жилетки" се събраха за нови протести в 20-ата последователна събота, въпреки забраните след проявите на насилие и вандализъм при предишните им акции, предаде АР.

Шествия има в Париж, Бордо и други градове, за да се поддържа натискът над президента Еманюел Макрон или да води по-социална политика в помощ на работниците, или да подаде оставка.

Протестиращите искат освен това да изразят солидарност със 73-годишната Женевиев Льоге, която бе блъсната от полицай и ранена в главата при протестите миналия уикенд в Ница. "Всички сме Женевиев", гласи онлайн призив за днешните протести.

В Париж шествието започна от Левия бряг на Сена и ще премине край Айфеловата кула. Протести на булевард Шанз'Елизе са забранени след вандалските прояви в предишни уикенди.

Междувременно френските банки призоваха да бъде сложен край на агресията срещу техните офиси при демонстрациите на "жълтите жилетки". Призивът е в статия във вестник "Монд".

"Дойде времето всички да осъдят насилието срещу банките", написаха шестимата членове на изпълнителния комитет на Френската банкова федерация - организация, която защитава интересите на всички банки във Франция.

В комитета влизат директорите на шестте големи френски банкови учреждения BPCE, BNP Paribas, Credit Mutuel, Banque Postale, Credit Agricole и Societe Generale.

"Необходимо е да бъде сложен край на това неоправдано насилие. Настояваме да бъдат създадени условия, при които колегите ни да могат спокойно и безопасно да упражняват професията си. От близо четири месеца стотици банкови офиси се превърнаха в мишени и бяха разграбени и подпалени, а нашите банкови консултанти бяха заплашвани с физическа саморазправа", написаха шестимата членове на изпълнителния комитет.

Те подчертаха, че френските банки са на първо място в списъка на данъкоплатците във Франция. Общо 760 банкови офиси бяха повредени от началото на демонстрациите на "жълтите жилетки".

Във Франция има общо около 37 000 офиси на банки, в които работят над 360 000 служители.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: