Отидете към основна версия

1 431 2

Никой не иска дълго отлагане на Брекзит

  • джереми хънт-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • тереза мей-
  • ес

Нито една от двете страни не желае и Брекзит без сделка

Снимки: БГНЕС/EPA

Нито Великобритания, нито страните от Европейския съюз искат дълго отлагане на Брекзит, заяви британският външен министър Джереми Хънт и подчерта, че правителството му не е оставило "камък необърнат" в стремежа за намиране на изход от задънената улица, предаде Ройтерс.

"Не смятам, че страните членки на ЕС искат дълго отлагане. Ние със сигурност не желаем дълго отлагане", каза Хънт в изказване на събитие, посветено на медийната свобода, в кулоарите на среща с колегите си от Г-7 във Франция.

Хънт каза също, че никоя от двете страни не иска Брекзит без сделка. Вариантът "без сделка" е лош както за Обединеното кралство, така и за ЕС. Никоя от нашите икономики не бележи достатъчно бърз растеж, за да гарантира, че сценарият "без сделка" няма да ни тласне към рецесия, така че това е лош изход за всички, отбелязва той.

Франция смята за малко преждевременно да се говори за удължаване на отлагането и очаква представяне на убедителен план до европейската среща на върха на 10 април, заяви днес френското президенство в отговор на искане на Лондон за отлагане на Брекзит до 30 юни.

Да се говори за удължаване е малко преждевременно, при положение че 27-те поставиха ясното условие това искане да бъде аргументирано с ясен план, каза Елисейският дворец.

Няма причина за допълнително удължаване на отлагането, което ЕС даде на Великобритания за напускане на блока, освен ако обстоятелствата в страната не се променят, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от германски вестник.

Ние от Европейския съюз определихме съвсем ясни срокове и няма причина те да бъдат допълнително удължавани, освен ако ситуацията във Великобритания се промени. Ние обаче още не сме стигнали дотам, каза Курц пред в. "Щраубингер тагблат".

Преговорите между правителството и опозиционната Лейбъристка партия, целящи сделка, която може да бъде предложена на ЕС, не са ограничени във времето, обяви говорител на британския премиер Тереза Мей.

Министър-председателят показа, че иска тези преговори да се водят с оглед на спешността на ситуацията, но не мисля, че е определяла краен срок. Това, върху което сме съсредоточени, е постигане на положителен резултат, добави говорителят.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: