Last news in Fakti

9 Април, 2019 13:10 1 606 2

Европейците са готови за отлагане на Брекзит, но...

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания-
  • отлагане

ЕС продължава да не знае какво искат британците

Европейците са готови за отлагане на Брекзит, но... - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейците са готови да дадат на Великобритания възможност за отлагане на Брекзит след 12 април, но при стриктни условия, заявиха днес министри от страните от Европейския съюз, събрали се в Люксембург, за да подготвят планираната за утре извънредна среща на върха, посветена на Брекзит, предаде Франс прес.

"Намираме се в много, много озадачаваща ситуация", тъй като "трябва да дадем на британската страна време, за да научим най-сетне какво тя иска в действителност", обясни пред журналисти германският министър по европейските въпроси и заместник външен министър Михаел Рот.

Рот потвърди, че 27-те разглеждат възможността за отлагане на крайния срок за Брекзит след 12 април, "включително дълго отлагане". Тази отсрочка обаче "трябва да бъде подчинена на много строги критерии", подчерта той, допълвайки, че Великобритания ще трябва да поеме ангажимент за "конструктивно отношение", ако се наложи да удължи присъствието си в ЕС.

Хипотезата за отлагане "не е нито приета, нито е автоматична", заяви френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален. "Крайно важно е това искане да бъде придружено с убедителен политически план, който разяснява какво би се случило по време на исканото удължаване", добави тя.

ЕС трябва да даде на Великобритания повече време за организирането на Брекзит, но Лондон трябва да изясни как планира да го направи, заяви холандският външен министър Стеф Блок, цитиран от Ройтерс. "В интерес на Холандия е да се избегне твърд Брекзит и ако е нужно повече време, за да се избегне Брекзит без сделка, трябва да предоставим това време", каза пред репортери Блок при пристигането си за срещата с колегите си от ЕС в Люксембург.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    8 0 Отговор
    Съмнявам се "европейците" да са готови за отлагането на Брекзит...! Готови са определени кръгове, на които така им се ще..! Великобритания никога няма да бъде същата от тук насетне..!! Въпросът е, че и ЕС няма да бъде същия..!!
  • 2 СДЕЛКА ИЛИ НЕ

    0 0 Отговор
    ТОВА Е ВЪПРОСА , от отговора на който зависи отлагането на БРЕКЗИТА!!! Сделка няма !!!! РЕШАВАЩ ЩЕ Е ВЪПРОСА С ПРЕДСАВИТЕЛНОСТТА НА ИНГИЛИЗИТЕ В НОВИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕН И УЧАСТИЕТО ИМ В ИЗБОРИТЕ !!!! Ще участват ли и като какви ???? Ако участват се приема, че те са равноправен член и рефередума за БРЕКЗИТ е бил нещо като нищо!! Точно от отговара на въпроса свързан с участието на ИНГИЛИЗИТЕ в изборите зависи всичко останало - ИЛИ СА ЧАСТ ОТ ТОВА В КОЕТО УЧАСТВАТ /ЕС/ или просто създават проблем с ТЕХНИТЕ МЕСТА които други държави трябва да разпределят!!!
Новини по държави: