Отидете към основна версия

5 044 25

Ужасът на войната се завърна в Либия

  • маршал халифа хафтар-
  • оон-
  • либия-
  • триполи-
  • агила салех-
  • файез ал сарадж-
  • абдала абдуррахман ат тани

Маршал Халифа Хафтар обяви, че започва настъпление към Триполи, за да освободи столицата от терористи

Снимки: БГНЕС/EPA

Либийски сили, съюзници на международно признатото правителство в Триполи, са пленили 145 войници от Източните сили, съобщи военен командир, цитиран от Ройтерс.

Пленниците са заловени в град Зауия западно от Триполи, каза Мохамед Алхудаири, командир на оперативния щаб за западния регион. Той каза пред Ройтерс, че са били конфискувани 60 превозни средства.

ТАСС съобщи, че в източния либийски град Тобрук е пристигнал генералният секретар на ООН Антониу Гутериш за среща с председателя на базирания там либийски парламент Агила Салех, съобщи телевизия "Ал Арабия".

Малко по-рано телевизия "Скай нюз - Арабия" съобщи, че Гутериш е пристигнал в Бенгази за преговори с командващия Либийската национална армия (ЛНА) маршал Халифа Хафтар и за да обсъди с него обстановката в страната след заповедта на Хафтар за настъпление на ЛНА към Триполи.

Според тв канала "Ал Хадас" срещата между Гутериш и Хафтар може да се състои в Тобрук, а "Ал Арабия" отбелязва, че двамата ще се срещнат край Бенгази и ще дадат пресконференция.

Регионалните медии нямат точни данни къде се намира шефът на ЛНА.

В Либия действат две правителства: международно признатото Правителство на националното съгласие на премиера Файез ал Сарадж в Триполи и временното правителство на Абдала Абдуррахман ат Тани, действащо в източната част на страната заедно с избрания парламент и подкрепяно от ЛНА на маршал Халифа Хафтар.

Вчера Хафтар обяви, че започва настъпление към Триполи, "за да освободи столицата" и "да прочисти западната зона от терористични групировки". Сарадж на свой ред даде заповед на всички военни подразделения под негов контрол да бъдат готови за отбрана.

По-рано Европейската комисия призова за успокояване на напрежението в Либия и за прекратяване на всякакви военни маневри на фона на съобщенията за настъплението на силите на Хафтар и за военни сблъсъци на подстъпите към Триполи.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че Русия много внимателно следи развитието на ситуацията в Либия и "ще продължи да полага всички възможни усилия за цялостно уреждане на ситуацията с мирни и политически средства".

Той добави, че Москва не подкрепя новото настъпление на маршал Хафтар към Западна Либия и увери, че Русия не се намесва в събитията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Война! Удариха летището на Триполи

    Военен самолет атакува единственото функциониращо летище на Триполи. Това съобщи местен жител, цитиран от Ройтерс. Летище "Матига" в Трип ...
    08.04.2019
    8 946
    29
  • Кървави сражения в Либия

    21 души бяха убити, а близо тридесет ранени при кървави сражения близо до либийската столица Триполи, предаде Би Би Си. Международните сили започнаха ...
    08.04.2019
    2 526
    14
  • Въздушни удари срещу армията на Хафтар

    Бойната авиация на либийското правителство нанесе въздушни удари срещу силите на военния командир Халифа Хафтар, съобщи ТАСС. Силите на Хафтар са р ...
    06.04.2019
    4 577
    20
  • Либийското правителство си върна летището в Триполи

    Силите на либийското правителство си върнаха контрола над международното летище в Триполи, съобщи РИА Новости. Летището беше под контрола на източн ...
    06.04.2019
    1 996
    8
  • САЩ удариха цели в Либия

    Подкрепяното от ООН либийско правителство съобщи, че съюзени либийски и американски сили са бомбардирали джихадисти от "Ал Кайда" в южен гра ...
    14.02.2019
    2 402
    8
  • Терористи стрелят с минохвъргачки по база на ООН

    Трима души бяха ранени, след като основната база на ООН в сомалийската столица Могадишу беше подложена на минометен обстрел, предаде Франс прес. &q ...
    02.01.2019
    2 375
    5