Отидете към основна версия

1 836 13

Фотофиниш на изборите в Израел

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • избори-
  • фотофиниш-
  • бени ганц

Изключително близки резултати на върха

Снимка: БГНЕС/ EPA

И премиерът Бенямин Нетаняху, и основният му конкурент Бени Ганц, обявиха победа на провелите се парламентарни избори в Израел. Битката за местата в парламента е изключително ожесточена, а резултатите се нуждаят от фотофиниш.

„Гардиън“ предаде, че при преброени 95% от бюлетините, и двамата лидери събират проценти, които ще им гарантират еднакъв брой места в парламента – по 35. Ако партията на Нетаняху „Ликуд“ спечели изборите, ще е в по-силна позиция за сформиране на кабинет, а премиерът ще получи пети мандат.

Множеството партии и коалиции, участващи в изборите, прави невъзможно някоя от тях да спечели сама абсолютно мнозинство от 61 места (от общо 120), необходимо за съставяне на правителство. След преброяването на бюлетините започват преговори за формиране на трайна коалиция.

„Ликуд“ на премиера Нетаняху и „Синьо и бяло“ на Бени Ганц са абсолютно изравнени. Разнопосочна е информацията и на световните агенции. „Ройтерс“ предаде, че при преброени 96% от вота партията на Нетаняху печели 37 места в Кнесета като първа политическа сила. Нетаняху вече обяви, че започва преговори с десни партии за сформирането на кабинет.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини