Last news in Fakti

11 Април, 2019 20:30 2 427 37

Какво ще стане с палестинците? На арабските държави им е безразлично

  • израел-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху-
  • газа

Големият губещ от изборите в Израел са палестинците. Нетаняху ги декласира като граждани „второ качество“

Какво ще стане с палестинците? На арабските държави им е безразлично - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Големият губещ от изборите в Израел са палестинците. Нетаняху ги декласира като граждани „второ качество“, а сега той може да отиде и по-нататък – като анексира и заселените с израелци земи на Западния бряг.

По всички личи, че следващият израелски премиер отново ще се казва Бенямин Нетаняху. Преднината му е малка, но мнозинство от израелските избиратели гласува за фаворизираната от Нетаняху коалиция между националистическите и ултраконсервативните религиозни сили. Нетаняху извлече ползи основно от предизборните „подаръци“ на американския президент Доналд Тръмп - преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим и обявяването на анексираните през 1981 година Голански възвишения за израелска територия. И то – при положение, че от гледна точка на международното право, те са сирийска земя.

Сега Нетаняху би могъл да предприеме и друга стъпка - да анексира заселените с израелци части от Западния бряг, ако Доналд Тръмп реши да одобри и това. Израелският премиер във всеки случай вече обяви, че има намерение да предприеме подобни действия. Той не може да очаква сериозна вътрешно-политическа съпротива в Израел, както ясно показаха изборите.

С оглед на сериозните заплахи, съществуващи в региона – най-вече от Иран и от ивицата Газа - повечето израелски граждани залагат на сигурността, а не на преговори и диалог. Силите, които продължават да настояват за честно споразумение с палестинците, вече не играят никаква политическа роля.

Дали Нетаняху ще успее да се задържи дълго?

Лагерът на десните националисти има право да се чувства победител, дори ако Нетаняху изпадне в политически затруднения заради разследванията за корупция. Независимо от изборния успех е твърде възможно дните му да се окажат „преброени“ – нещо, за което намекват някои коментатори.

Вярно е обаче и друго. Нито големият противник на Нетаняху, бившият началник на генералния щаб генерал Бени Ганц, нито другите висши израелски политици, биха се осмелили да променят радикално водения сега курс спрямо палестинците, или дори да върнат „подаръците“ на американския президент. За подобна линия на поведение в Израел в момента просто няма мнозинство.

Големият победител в тези избори все пак е израелската демокрация. Колкото и да е разединен партийният ландшафт, който е огледален образ на вътрешните конфликти в израелското общество, трябва да е ясно следното: Израел е единствената демокрация в региона, в която не съществуват подозрения за изборни фалшификации. И ако Нетаняху стане министър-председател за пети път, той би изпреварил с един мандат подалия под натиск оставка алжирски президент Бутефлика. Но за разлика от повечето околни страни, в Израел решенията се взимат от израелския народ.

Палестинците са губещите

Големите губещи от тези избори са най-вече палестинците и живеещите в Израел араби, от които мнозина се самоопределят като палестинци. Те разполагат с пълно избирателно право, от което обаче почти не успяха да се възползват. Защото в приетия по-рано Закон за националната държава Нетаняху демонстративно ги обяви за „нееврейско малцинство“ и следователно за граждани „второ качество“.

Този закон е и си остава скандален. Но въпреки това е малко вероятно той да бъде отменен или коригиран в обозримо време. Най-малкото пък по времето на премиер като Нетаняху.

Палестинците в ивицата Газа и на Западния бряг са другите големи губещи. Доналд Тръмп обяви, че скоро след изборите в Израел ще представи своите планове за обхватен мир в Близкия изток. Все още не е ясно какви са тези планове и какви отстъпки ще се изискват от Израел. Отсега обаче е ясно, че палестинците ще трябва да се задоволят с онова, което им бъде дадено. За разлика от израелците, те не могат сами да решават съдбата си, а и не могат да очакват някаква действителна подкрепа от арабските държави.

Десетилетия наред режимите в тези държави използваха палестинския въпрос като популистка карта, за да легитимират собственото си господство с помощта на мита за пан-арабското или пан-ислямско "братство", както това продължават да правят Турция и Иран. В действителност обаче повечето арабски режими и особено водещата сила Саудитска Арабия изобщо не се интересуват от съдбата на палестинците. Новият им основен враг вече съвпада с този на Нетаняху - Иран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    16 8 Отговор
    Ами краварите като с тях ,тъй ше да е ,и арабите като да тъпи ,по една кофа вода да им хвърлят ше ги издавят,да ама не ,затова ингилизи и кравари сеят раздори и владеят
  • 2 Дядо Мрази

    13 21 Отговор
    Да живее, могъщ Израел.
  • 3 Хасан

    26 11 Отговор
    Каква ирония !...народ който беше ”второ качество ” и тикнат в концлагери в нацистка Германия ,сега прави същото с палестинци пред очите на ”демократичния ”Запад

    Коментиран от #5

  • 4 Разлика правиш ли

    7 9 Отговор
    Ако нацистите имаха същото отношение към евреите както евреите към арабите сега в Германия щеше да има повече евреи от колкото турци и араби а Израел нямаше да съществува
  • 5 Турски геноцид

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Иронията е, че те се говорят от представител на нация, която е извършила геноцид за българи, гърци, араби, арменци, кипърци, кюрди ...

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Shoot

    11 3 Отговор
    Според Дойче Веле в страна с граждани 1-во и 2-ро качество е победила демокрацията!? Вече съм напълно сигурен, че авторът на статията е завършил АОНСУ...
  • 7 Като България

    2 2 Отговор
    Саудитска арабия е еврейска колония. Затова.
  • 8 Ердоган Ага

    2 11 Отговор

    До коментар #5 от "Турски геноцид":

    Какъв геноцид бе бай ганьо, ако е имало геноцид за 500 години от тебе дори спомен няма да остане , май не виждаш за последните 30 години какво се случва с българите без някой да ви е завладял се топите като айсберг в Гренландия

    Коментиран от #26

  • 9 Хасан

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Турски геноцид":

    Геноцид и владичество не е едно и също..ако българина ,гърка,арменеца са били роби и е извършен геноцид ,как така са имали вестници,списания,училища,манастири,църкви,къщи,земи,дюккяни????..арменци са били чиновници в управлението на Османската империя
  • 10 историка

    8 1 Отговор
    Виждам има доста интересни коментари та да се включа и аз.Такааа когато турците превзема.т България и установянат тук "присъствие" българите са били около 2- 3 милиона.Толкова са били приблизително и големи западни страни тогава ! Да де, но след освобождението ни България пак е със същото население е хайде 4 милиона да е било, да де но западните страни са с 60-80 милиона че и по вече ! В задачата се пита как така България при освобождението си пак е с толкова малко население нима за 500 години "присъствие" не са се раждали деца тук, и ако са се раждали къде са отишли и как се нарича това ?

    Коментиран от #11

  • 11 Хасан

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "историка":

    Имало ли е преброяване на гражданите преди идването на османците ???..и я ми кажи имало ли е България??''като историк кое считаш България?Видинско царсиво,Търнрвско царство и др ..

    Коментиран от #12, #28

  • 12 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Царството на Иван Шишман е една крепост с няколко села и това считаш за държава с държавно устройство???
  • 13 историка

    3 0 Отговор
    До 11 Хасан
    Може при завладвянето ни да не имало но 100% турците са правили такова около годините на освобождаването ни, та според техните книжа ние колко сме, ти какво ще пишеш след като знаеш !?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "историка":

    В Османската империя е нямало понятието етнос ..гражданското право (шериата) е било за мюсюлмани и немюсюлмани ..права и задължения ..разбира се че е нямало равноправие и християните са били в по неравностойно положение ..повече данъци ...но за сметка на това са били освободени от военна повинност ..за да правиш чиновническа кариера е трябвало да си мюсюлманин ,което по късно с реформите се е сменило ..
  • 15 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "историка":

    Етнос се оформя с църквите ..с призаването на независимата българска църква се очертава българското землище ,българите ,
  • 16 1234

    0 0 Отговор
    Ние кога ще обявим нашето малцинство за нехора а индиици да се прибират в родината си?
  • 17 историка

    1 0 Отговор
    до 15 Хасан
    Хасане, не се измъквай като мокра врав :) ! Щом етноса се оформя чрез църквите според теб колко сме били ние по вашите вилаети но тук а не в Гръцко ?

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "историка":

    Нямам информация ..етноса ,нацията се зараждат с Френската революция ..в Османската империя е имало местни данъци и църковни данъци ...ако църковния данък на бхлгарската църква е висок ,българина се е записвал в гръцка църква и обратното ..много по късно се заражда национализма
  • 19 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "историка":

    Защо да се измъквам ???това е Средновековие и разбира се че е имало неравноправие ,но от друга страна голяма територия е била под защитена от чужди набези и хората са живели сравнително спокойно ..
  • 20 историка

    1 0 Отговор
    до 18 Хасан
    Ха ха аве Хасане, щом е имало местни данъци нали трябва да се знае и хората от кого се взимат ? Нали няма бай Иван от с.Горнонанадолнище да се пише грък и да прати бирника в гръцко за неговия данък ха ха айде малко по сериозно но темата не ти е удобно но хайде нейсе !!??Как бирника ще отиде в гръцко да търси от грък три коча или две овце или там какво и да е като данък от българин живеещ тук ха ха ??!!!

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "историка":

    Това ти казвам ..пишели не българин или грък ..а християнин или мюсюлманин ...нямало е турчин или арабин ...разбира се че е имало еничерство ,кръвен данък...взимали са християнски деца ,давали са на приемни мюсюлмански семейства и са ги подготвяли за служители и чиновници на империята ..защо християнски а не мюсюлмански ???за да не се създаде опозиция или преврат срещу султана ..
  • 22 Хасан

    0 2 Отговор
    Думата народ,етнос,нация,равноправие ,гражданин се появяват едва с Френската революция ..

    Коментиран от #27

  • 23 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "историка":

    В Турция в град Тунджели спечелил кандидат на Турската Комунистическа партия ..хахв..
  • 24 историка

    1 0 Отговор
    До 23 Хасан
    Ха ха ВЪХ ти да видиш каква "демокрация" има в Турция ха ха :) Хасане, хайде стига за днес че доста се смях сутринта !Измести темата ей заучили сте го този "занаят" по форумите владеете го добре но истината ВИНАГИ излиза Хасанееее винаги хайде със здраве бори се за по добър свят !!!!!

    Коментиран от #25

  • 25 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "историка":

    Чети повече бе човек !...в Турция си има демокрация ...един кюрдин,арменец,арабин може да прави политическа агитация на майчин език ,но в Европейска България е забранено ..

    Коментиран от #36

  • 26 123

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ердоган Ага":

    Османците не са искали да ни избият до край или да ни помохамеданчат, щото някой е трябвало да бачка. От мързел и алчност не сте го направили. Добре че се освободихме, та да се научите да работите.
  • 27 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Ти случайно да си чувал че демос и демокрация (или управление на народа) е още от древна Гърция? Каква Френска революция бе? Пак плещиш глупости.

    Коментиран от #29

  • 28 Генерал

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Просто сме се намирали в етап на феодална разпокъсаност, през който са минали почти всички европейски държави през късното Средновековие. Лошото е, че точно тогава се е появила тая османска сган.
    Освен това, Търновското царство е било почти колкото днешна България - насилственото ни откъсване от европейската цивилизация и убиването още в зародиш на ренесансовите наченки у нас- еничарството, което обезкървавчва народа- всички останали данъци и такси, които са ни наложени- насилственото помюсюлманчване... Действително наложения изостанал азиатски феодализъм в нашите земи съчетан с властването на агресивна религия враждебна към просвета и иновации се оказват не Желязна, ами Стоманена завеса между нас и Запада, където тогава се заражда Ренесанса.

    Коментиран от #30, #33

  • 29 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Реалист":

    Чети повече за древногръцката демокрация ,ща класовото общество и кои са имали граждански права...с Френската революция идват понятия като нация,граждански права,равноправие ...
  • 30 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Генерал":

    Ако леля ми имаше мустаци щеше да ми е чичо »...в истоиията няма ако ... ами ако протестантиие бяха завладели България ,нямаше да има православие

    Коментиран от #31

  • 31 Генерал

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    "Ако-то" и протестантите ти си ги измисли, не аз. И като си толкова неук, защо постоянно коментираш и дразниш хората?

    Коментиран от #32

  • 32 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Генерал":

    Не мога да разбера защо се дразниш???.'има демокрация и аз си казвам своето мнение от моя гледна точка ..като социализма например ..за едни беше добре за други зле
  • 33 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Генерал":

    Не ”османска сган” а по развита държавно управление и култура ...сегашния модел на държавата ..области ,околии ,обшини е османски модел на управление ..османците са били макявелисти ..не случайно Макиавели ги за дава пример за обединение на италианските градове
  • 34 boy de

    0 1 Отговор
    Когато всички арабите живеещи в географската област Палестина признаят на дело правото на съществуване на държавата Израел и на еврейския народ в земята Божия,тогава ще получат права наравно с евреите.Един малък народ,какъвто е еврейския (а българския също) има нужда от защита от попълзновенията на многобройните чужди народи,особено гарнирани с чужда и агресивна религия.А с недоброжелателите от по-далеч ,Израел ще се справи и сам.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Така трябва, и лагерите ще се върнат,и строителни войски.
  • 37 касапина

    0 0 Отговор
    палестинците, както и всички останали мюсюли ,са втора ръка полухора ,две мнения по този въпрос няма.