Отидете към основна версия

4 615 22

Абсурдно е Турция да излезе НАТО

  • турция-
  • мервлют чавушоглу-
  • нато

Мевлют Чавушоглу защити споразумението за С-400

Снимка: БГНЕС/EPA

Според министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е абсурдно да се говори за излизането на страната от НАТО, заради споразумението за руските ракетни комплески С-400, съобщи NTV.

САЩ са твърдо против закупуването от страна на Турция на руски противоракетни системи. В НАТО има притеснения, че така Кремъл ще има достъп до информация за отбраната на Алианса.

Чавушоглу увери, че няма възможност подобна информация да бъде придобита от руските военни. Той заяви, че към САЩ е имало предложение за сформирането на обща работна група за проучване на споразумението. Американските представители обаче така и не са дали отговор.

„Ние може да закупим още комплекси С-400 или други подобни, ако САЩ продължават да отказват да ни продадат „Пейтриът“. Ако не получим изтребители F-35 ние ще търсим други варанти за нашата армия“, заяви Чавушоглу.

САЩ спряха доставките на части за новите изтребители на Турция. Турските представители отказват да отменят споразумението с Русия и очакват първи доставки през седващите месеци.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: