Отидете към основна версия

2 084 7

„Нотр Дам“ е била на 15 минути от пълно унищожение

  • нотр дам-
  • франция-
  • катедрала-
  • париж-
  • унищожение

Катедралата беше спасена от пожарникарите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Катедралата „Нотр Дам“ е била на минути от пълно унищожение. Британският "Гардиън" публикува статия за опустошителния пожар в катедралата в Париж, като подчертава, че емблематичната църква е била на „15 до 30 минути“ от пълно унищожение.

В статията се прави обобщение на наличната информация за инцидента, който разтърси френската нация в седмицата, в която фокусът на обществото трябваше да бъде насочен към резултатите от Националния дебат, предаде агенция "Фокус".

От редакцията обръщат внимание на редица обвинения, че катедралата, включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и увековечена в романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“, се е разпадала и преди пожара. В тази връзка се припомня, че катедралата е собственост на държавата и е в центъра на дългогодишен спор с Архиепископията на Париж за това кой трябва да финансира възстановителните работи на рухналите балюстради, разпадащи се гаргойли и напукани фасади.

Жан-Мишел Лениуд, председател на Съвета към Националния институт за наследството, коментира: „Това, което се случи, непременно щеше да се случи в един момент. Липсата на истинска поддръжка и ежедневно внимание към такава голяма сграда е истинската причина за тази катастрофа".

След като пожарът беше обявен за напълно овладян, заместник- министърът на вътрешните работи на Франция Лоран Нунез увери, че структурата е спасена, но остава уязвима. Министърът похвали действията на пожарникарите, но призна, че съдбата на катедралата е несигурна. „Те спасиха сградата, до 15-30 минути щеше да бъде напълно срината", посочи той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: