16 Април, 2019 19:21 7 415 25

Изгорялата катедрала "Нотр Дам" е устойчива, но...

  • нотр дам-
  • париж-
  • франция-
  • пожар-
  • еманюел макрон

Открити са уязвими места по конструкцията на сградата, особено на нивото на свода

Изгорялата катедрала "Нотр Дам" е устойчива, но... - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Конструкцията на парижката катедрала "Нотр Дам" е устойчива след пожара, но са открити уязвими места, особено на нивото на свода, предаде Франс прес, цитирайки държавния секретар във френското министерство на вътрешните работи Лоран Нунес.

Спасяването на катедралата беше въпрос на четвърт час до половин час, добави държавният секретар, като похвали смелостта на пожарникарите.

След като пожарът вече е потушен, основната цел е да се предотврати появата на нови слаби места, подчерта Нунес на пресконференция, говорейки близо до катедралата. Като цяло конструкцията е устойчива, но има уязвими места на нивото на свода и в северната част на сградата. Това е наложило евакуацията на пет жилищни блока, намиращи се в съседство.

Работите по гарантиране на сигурността в "Нотр Дам" ще продължат около 48 часа. След това пожарникарите ще могат да влязат в сградата заедно със служители на министерството на културата, за да изнесат творби, много от които не са пострадали, заяви Нунес.

Изгорялата катедрала "Нотр Дам" е устойчива, но...

Няколко министри от френското правителство участваха в заседание при закрити врати под председателството на премиера Едуар Филип, за да подготвят план за възстановяване на катедралата. Присъстваха министърът на културата Франк Ристер, министърът на публичните сметки и финанси Жералд Дарманен, държавният секретар Лоран Нунес и говорителката на правителството Сибет Ндиайе. Срещата продължи около час и четвърт. На нея са били обсъдени предложения за възстановяване на "Нотр Дам", които ще бъдат представени на президента Еманюел Макрон. Не бяха взети решения, а беше обсъдена ситуацията, заяви участник в нея.

След пожара беше открита национална сметка, в която веднага започнаха да пристигат дарения за възстановяването на катедралата.

Пожарът в катедралата "Нотр Дам" промени политическия живот във Франция - президентът Макрон отмени планираните си прояви и подтикна политическите партии да обявят временно прекъсване на кампанията за европейските избори.

Очакваше се снощи държавният глава да съобщи на французите първите заключения от "големия дебат", консултациите с населението, започнали в отговор на движението на "жълтите жилетки", които от пет месеца протестират срещу данъчната и социална политика на правителството. Президентът записваше речта си, когато дойде новината, накарала го да промени плановете си. Изявлението му снощи, направено в близост до мястото на пожара, беше посветено на катедралата "Нотр Дам", а излъчването на записаната реч беше отложено за неопределен срок.

Изгорялата катедрала "Нотр Дам" е устойчива, но...

Отменена беше и планирана за утре пресконференция. Френското президентство съобщи, че президентът ще направи изявлението си за дебата, "когато му дойде времето" и "в подходящия момент".

В същото време министрите се концентрират върху подготовката на план за възстановяване на емблематичната катедрала.

Днес повечето партии обявиха пауза в кампанията за европейските избори на 26 май. Тя ще продължи най-малко 24 часа.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    66 1 Отговор
    Да наемат АРТЕКС ще им я направи на половин цена с отделен асансьор за попа!
  • 2 Читател

    21 1 Отговор
    Двама йезуити стоят до него и следят сигурно да не сбърка нещо в речта си?Ватикана дали ще внесе нещо по дарителската сметка,нали имат банка,която незнайно защо се казва"Институт по религиозните въпроси"?!
  • 3 Цецо Цв

    20 1 Отговор
    Събрахме тука малко капачки в парламентарната група- 20-30 бр. да помогнем с каквото можем. И ние не сме безразлични. Ако Макрон уреди нещо в под покривното, мезонетче нещо, таванска стайче и аз лично ще дам некой лев.
  • 4 БОЖА СИЛА

    12 5 Отговор
    ПОМНИТЕ ЛИ СКОРО БЕШЕ ДАВАХА ГО ПО НОВИНИТЕ ПАПАТА МНОГО СИ ПОВЯРВА И НЕ ДАВАШЕ ДА МУ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА Е ДА НЕ СЕ ЧУДИ ТОЗИ ПАПА ЛИ Е КЪВ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ТА ДА НЕ СЕ ЧУДИ ЗАЩО СЕ ЗАПАЛИ КАТЕДРАЛАТА БОЖИ ДЕЛО
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Читател

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Атеиста":

    Нека звездите да влязат и в техният дом!

    Коментиран от #9

  • 7 Фандъкова

    16 1 Отговор
    Изпращам Джи Пи Груп да ремонтира Нотр Дам, а столичани да изчакат още някоя година за ,,Графа,,
  • 8 Тръмп

    4 16 Отговор
    Срещу Нотр Дам и Папата злобеят само ахбаровците и дебилите на Путин!:):):)От българските дебили и Путин би се засрамил!!!:):):)
  • 9 Атеиста

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Читател":

    И да са по близо до господ!

    Коментиран от #10

  • 10 Читател

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Атеиста":

    Ще рече до Vikarius Filii Dei,тоест заместникът на Христос с №666.

    Коментиран от #14, #17

  • 11 Ахмед Дуган

    5 0 Отговор
    Пратих некой лев и от мойта фирма
  • 12 ИронияЗаТияНеразбиращи

    11 0 Отговор
    Сложете джамия. Да покажем колко сме толерантни. За чии ни е пак църква.??? :)
  • 13 УСТОЙЧИВА

    3 5 Отговор
    НО АМУДЖИТЕ Я ЗАПАЛИХА
  • 14 Атеиста

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Читател":

    Заместниците които през вековете пордаваха аудингенция за 1000 жълтици(визи за Рая)

    Коментиран от #16

  • 15 Морук

    6 0 Отговор
    И сега ако не спрът протестите на жълтите жилетки,язък,пак няма да успее макарончо да обедини франсетата
  • 16 Читател

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Атеиста":

    Папа Бонифаций осми заявява:"Римския папа съди всички хора,но него никой не съди.Това което е казано за Христос,може да се каже и за мен(...)аз имам силата на царя на царете.Аз съм всичко и над всичко,така че самият Бог и аз,Божият наместник,сме съвсем съвместими и аз мога да направя всичко каквото може Той.Тогава за какъв ще ме сметнете, освен за Бог.В католически документи можете да срещнете титлата DOMINUM DEUM PAPA(нашият Господ Бог папата)
  • 17 Запозната

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Читател":

    Само да допълня, че под сочения от Вас номер стои името на Нерон...

    Коментиран от #18

  • 18 Читател

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Запозната":

    И аз ще допълня:Официалната титла на папата е Vikarius Filii Dei,тоест заместник на Христос ,тези букви на латиница имат числова стойност,която е равна на 666.Трябва да се отбележи,че сбора на числовите значения на гръцки,еврейски и латински език също е еднаква и отново е 666.Гръцките букви също имат числова стойност,нека разгледаме титлите на Римската църква:Italika Ekklesia,означава,Италианска църква=666.Helatine Basileia,означава Латинско царство=666.Dux Clerici означава глава на духовенство=666.Latеinos означава,човек говорещ латински език=666.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Предник

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Атеиста":

    Догодина кабрио!

    Коментиран от #22

  • 21 Атеиста

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Читател":

    Знаеш кое най забавно? едно време са им казвсли че живее на небесата и така са изографисвали като полетяха на самолети видяха че го няма на небесата и почнаха да разправят че бил навсякъде!
  • 22 Атеиста

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Предник":

    Още ми е рано за кабрио, пък и имам още коса!
  • 23 Сега само смелчаци

    1 0 Отговор
    Ще влизат там под този каменен свод който е горял и всеки момент може да се срути.
  • 24 Bubbles

    1 1 Отговор
    Вече доказаха че е терористичен акт има и заснет чаршаф на мястото преди пожара, а тука и дума не обелвате.
  • 25 Ицо

    1 0 Отговор
    Макрон добре отклони вниманието на жълтите жилетка. Сега би трябвало да мирнат.
Новини по държави: